Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk, mivel tudod azzá tenni. A közelünkben élő madarak egyedszám növelésének legfontosabb eszköze és egyben alapfeltétele, a természetes élőhelyeket leginkább felidéző növényzet telepítése és megőrzése.

Szereted a vörösbegyet? Kedvezz neki!

A gyepek megfelelőek a földigiliszták, csigák és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigó, az énekes rigó és a vörösbegy kedvelt tápláléka. A biológiai sokféleséget rendkívüli mértékben növelik azok a nyíratlan gyepfoltok, ahol a bogáncs, a gyermekláncfű és a többi "gaz" szabadon nőhet, remek élőhelyet kínálva számos állatnak. 

Ha van lehetőséged arra, hogy telepíts növényt, akkor használj őshonos fajokat, mint a galagonya, magyal és a mogyoró! Ezek búvóhelyet és táplálékot is nyújtanak.

Az őshonos fák – tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye – rovart és hernyót táplálnak, ez jó a madárkáknak. 
A gyümölcsfák, mint az alma, a körte, a fekete és fehér eper, a cseresznye és a meggy nemcsak mutatósak, de gyümölcseiket az állatok is csipegetik. A bogyók őszi táplálékai a rigóknak. A színpompás virágok vonzzák azokat a rovarokat, amiket a poszáták, füzikék, cinegék fogyasztanak. 

Gondolj a fészkelés időszakára is!

Lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, ostroménfa, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs. Ez mind segítheti ezt az időszakot, a kertedet pedig meséssé varázsolja. 

A Madárbarát kert program egyik előnye, hogy olykor mentesít minket a munkától. Mert ha hiszed, ha nem sokszor akkor segítünk az állatokon, ha kevesebbet dolgozunk a kertben, az utcán, a parkban. Az egyik ilyen alkalom lombhulláskor adódik. A sok lehullott falevél alatt szinte táplálék kánaán várja kedvenceinket.