Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A cím szó szerint értendő: a légitársaság megméri utasai testsúlyát, mielőtt felszállhatnának a repülőgépre.

Az Air New Zealand kissé unortodox gyakorlatot vezetett be: az új-zélandi polgári légiközlekedési hatóság arra kéri nemzeti légitársaságát, hogy 2023. július 2-ig mérje meg az Auckland nemzetközi repülőtérről induló nemzetközi járatok utasait.

A program, melyet az Air New Zealand „utassúly-felmérésnek” nevez, a légitársaság közlése szerint arra szolgál, hogy adatokat gyűjtsenek a repülőgépek súlyterheléséről és -eloszlásáról. Alastair James, a légitársaság rakományellenőrző szakembere egy közleményben megosztotta:

„Mindent megmérünk, ami a repülőgépre kerül – a rakománytól kezdve a fedélzeten lévő ételeken át a csomagtérben lévő poggyászokig. Az ügyfelek, a személyzet és a kézipoggyászok esetében átlagos súlyokat használunk, melyeket a felmérés elvégzéséből kapunk.”

Csakhogy a gyakorlat nem biztos, hogy minden utas tetszését elnyeri majd, mivel a testsúly egy olyan dolog, amit nem mindenki szeretne a nyilvánosság elé tárni: e probléma elhárítása érdekében a légitársaság megjegyezte, abszolút anonim módon fogják kezelni az adatokat.

A gyakorlatban pedig úgy néz ki a mérés, hogy az utasokat arra kérik, álljanak rá egy digitális mérlegre, mielőtt még felszállnának a járatra. A súlyukra vonatkozó információkat ezt követően elküldik, hogy bővítsék a felmérés adatait, ám a testsúlyt mérő személyzet nem fogja látni, hogy mennyi az annyi.