Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz.

A vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekkel juttatják ki az érintett vármegyékben.

A művelet a sűrűn beépített és lakott övezeteket nem érinti. A külterületeken kirándulók figyelmét plakátokkal hívják fel a rókavakcinázással kapcsolatos tudnivalókra, de e mellett a hivatalok megteszik a szükséges lakossági tájékoztatást is. Az immunizálási program eredményességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával méri fel. Az előző évek adatai azt mutatják, hogy a rókák több, mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. 

2022. szeptembere óta hat róka és egy kóbor kutya volt veszettséggel érintett. Az esetek mindegyike Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fordult elő, az ukrán határtól számított nagyjából 10 km-es körzetben. A betegség behurcolása vélhetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. 

 

(fotó: illusztráció, pixabay)