Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Firenzében, a toszkán régió legnagyobb repülőterén, az Amerigo Vespucci-n hamarosan egy különleges látvány fogadja majd az utazókat. Az új, minden igényt kielégítő terminál, melynek építése két év múlva zárulhat le, évente közel 6 millió utazót szolgál majd ki. A rendkívüli tervezésű terminál tetőszerkezetét 2035-ig fejezik be, és nemcsak esztétikailag lesz lenyűgöző: enyhén lejtős felületén közel 19 hektár szőlőültetvényt alakítanak ki.

A toszkán régió híres borainak tradíciója, beleértve a sangiovese és a prugnolo gentile fajtákat, valamint a kedvelt chianti borokat, világszerte ismert. Az épület tetejére tervezett szőlőültetvény közel 40 sor szőlőt foglal majd magába, a műveléshez pedig elismert borászok és szakemberek vesznek részt a régióból. Ez a zöldtető koncepció a fenntarthatóság irányába tett lépés, hozzájárulva a környezettudatosság és az innováció összekapcsolásához.

Az Archdaily által közzétett látványtervek lenyűgöző képet festenek arról, hogyan lehet egy repülőtér tetejét egy szőlőültetvénnyel egyesíteni. Ez a kreatív megközelítés reményt kelt a fenntarthatóságra törekvő gondolkodásmód iránt. Annak, hogy hogyan őrizhetik meg a szőlőtőkék jó minőségüket egy repülőtéren, még sok a megválaszolatlan kérdés, de a projekttel kapcsolatos új fejleményekről hamarosan beszámolunk.