Kezdőlap KÉK HÍREK

Három állatot gázoltak egy nap alatt térségünkben

Galéria
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két vadállatot és egy kóbor kutyát ütöttek el egy nap alatt Győr-Moson-Sopron megye útjain.

A rendőrség tájékoztatása szerint Sokorópátka és Tét között egy őz ugrott ki egy kocsi elé, amelyet egy 39 éves férfi vezetett. A vad a helyszínen elpusztult. 

Beled térségében az M86-os úton egy kóbor ebet gázolt egy 42 éves cseh sofőr, a jármű elé tévedt kutya nem élte túl a balesetet. 

Jánossomorja és Mosonmagyaróvár között az útmenti füves területről egy szarvas ugrott ki egy zalaegerszegi sofőr kocsija elé, aki már nem tudta elkerülni az ütközést. 

Személyi sérülés nem történt, az autókban azonban anyagi kár keletkezett. 


 

Ezt tanácsolja a rendőrség, hogy ne történjen nagyobb baj

Lakott területen kívüli utakon vadon élő állatokkal bárhol és bármikor találkozhatunk. A „Vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölt útszakaszokon különösen számolni kell vadállatok megjelenésére, ilyen helyeken a balesetek megelőzése érdekében legjobb módszer a fokozottabb figyelem, az óvatosság és a jármű sebességének csökkentése.

Amennyiben egy vadon élő állat ugrik autónk elé, a legjobb megoldás a vészfékezés! Emiatt ügyeljünk a követési távolságra is, mert az előttünk haladó autó elé is ugorhat az állat. Semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni a vadat, mivel ez nagyobb kárt okozó balesethez is vezethet!  A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés.

Az őzelütések túlnyomó többségében az állat sérül meg, míg a gépkocsiban anyagi kár keletkezik. Időnként azonban olyan vadelütésekről is hallhatunk, melyek személyi sérüléssel, vagy éppen emberi tragédiával végződnek. Ennek oka egyrészt, hogy az elütött vad a szélvédőt áttörve a gépjármű utasterébe csapódik, míg más esetekben a balesetet elkerülni szándékozó autós félre rántja a kormányt, s lehalad az úttestről, vagy összeütközik a szemből érkezővel.

Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés hiányosságai miatt az autópályákon, vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben indokolt a lassítás még akkor is, ha közvetlen veszély nem tapasztalható. Az autópályára tévedt vadállatok a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni és így a gépjárművek közé rohanhatnak.

Tapasztalatok szerint, ha őzet látunk átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk, dudáljunk!

Amennyiben mégis megtörténik a vadelütés, akkor érdemes értesíteni a rendőrséget, mivel ez is közúti balesetnek minősül. A rendőrség értesíteni fogja a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot), amely alapja lehet a kártérítési igény érvényesítésének is.

Fotók: police.hu