Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország harmadik legrégebbi orgonáját újította meg a Pannonhalmi Főapátság. A restaurált, több mint 300 éves, Martin Zorkovsky-orgonát a főapátság könyvtárában állították ki, és a jövőben a pannonhalmi koncertéletben kap szerepet.

Az orgona a 17-18. században élt felvidéki orgonaépítő mester, Martin Zorkovsky munkája. A hangszer az 1710-es években készülhetett, azaz a Magyarországon fellelhető orgonák egyik legidősebbje.

Az orgona azonban nem csak több mint 300 éves kora miatt különleges, hanem hangolása sem a mai korban megszokott, 465 Hz-re hangolt. A hangszert Bors László orgonaépítő mester a 18. századi eleji állapotába állította vissza, így azon az eredeti mechanikus fújtatással is lehet játszani. Igaz, akkor az orgonaművész mellé egy segítő is kell, aki a szíjakat húzza.

A Főapátsági-orgonahangverseny-sorozat részeként május 18-án, az Orgonák Éjszakáján tartott koncerten szólal meg a hangszer a könyvtárban. Az alkalom igazi kuriózumnak ígérkezik, hisz a hangversenyen hallható lesz a két éve megújított 1740-60 között épített Martin Podkoniczky-orgona, valamint egy harmadik, szintén barokk orgona. Ez utóbbi restaurálásába is belefogott ugyanis a főapátság, és reményeik szerint az 1770-es évekbeli hangszer már bemutatkozhat az Orgonák Éjszakáján.

Fotó: Mohai Balázs