Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 13 készétel, öt pizza, öt hamburger és három snickers szelet került a Szupermenta asztalára.

Hat vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzés is történt: négy esetben eljárást indítottak, egy vállalkozás tevékenységét pedig nyár elején ideiglenesen felfüggesztették.

Több esetben kimutatták az állati eredetű fehérjét

Napjainkban egyre népszerűbbek a húsmentes vagy teljes mértékben növényi alapú ételek, így egyre több kiszállítással is foglalkozó vendéglátóhely kínálatában megtalálhatóak. Nézték a szakemberek mások mellett a szállítóboxok tisztaságát.

A tapasztalat?

Nagyon pozitív, hiszen a vett hét minta mindegyike megnyugtató eredményt adott. Egyik sem utalt szennyezettségre.  Alapvető fogyasztói elvárás, hogy egy vegán étel ne tartalmazzon semmilyen állati eredetű összetevőt.

„Jogilag azonban a vegán jellegre egyelőre nincs egyértelmű és kötelező érvényű meghatározás. A tesztben résztvevő ételek hét esetben tartalmaztak állati eredetű fehérjét: a vizsgálatok tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak fel, azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek”

– fogalmaz összesítőjében a nébih weboldala. A tesztben résztvevő vegán pizzákon és hamburgereken húsdetektálást is végeztek a szakemberek, így ellenőrizték, hogy tartalmaznak-e állati eredetű DNS-t. E téren nem merült fel probléma.

TOP lista

A kedveltségi vizsgálat szakértő és laikus kóstolásből adódik.

„A legjobb vegán étel a Napfényes Vegán Étterem – Vegán szénégető pizzája és az Édeni Vegán – Vegán klasszikus hamburgere, míg a kedvenc desszert a Zabrakadabra Oktogon – Vegán snickers szelete.”

(fotó: illusztráció, pixabay)