Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Hidrogénes busz érkezik Győrbe

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megnyílt Budapesten az ország első hidrogén-töltőállomása, ami a lakosság számára is ingyenesen használható. Az új technológiát nem csak a lakosság körében próbálják ki, hanem a közösségi közlekedésben, így hidrogén meghajtású buszokat tesztelnek több nagyvárosban, így Győrben is.

A győri Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. szakmai közreműködésével, a Linde Gáz Magyarország üzemeltetésében nyílt meg Magyarország első hidrogén-töltőállomása. A tesztidőszak alatt előzetes bejelentkezés után ingyenesen lehet tankolni összesen 4000 kilogramm hidrogént. 

Ez lehet a nagy áttörés a közlekedésben? 

Az összes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig döntő részben a közúti forgalom felel. A közlekedés zöldítése nagyban hozzájárul a klímasemlegesség eléréséhez, csökkenti a települési zajterhelést és levegőszennyezést. Kísérleti projektjében a HUMDA a közösségi közlekedésben történő felhasználás lehetőségeit teszteli, a fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is időszakosan forgalomba állítanak hidrogén üzemanyagcellás buszokat. 

Szagtalan és hangtalan 

A teszt járművek tartályaiban összesen 37,5 kilogramm hidrogéngáz tárolható. Egyetlen töltéssel így 400 kilométert képes megtenni. A helyi légszennyezéstől mentesen és nagyon csekély zajkibocsátással üzemelő járművek tartós tesztelése alapján megalapozott döntés születhet majd a hidrogén alkalmazásáról a hazai közösségi közlekedésben.