Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Hivatali visszaélés miatt emeltek vádat egy kormánytisztviselővel szemben

 A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy korábban kormánytisztviselőként dolgozó férfival szemben, aki hivatalos adatokat adott át arra nem jogosultnak.

A vádirat szerint a férfi kormánytisztviselőként dolgozott főnyomozó beosztásban egy dunántúli nyomozó hatóságnál 2018. december 31.-ig. 2018 őszén bűnüldözési adatokkal is dolgozott, melyek közül egy ügyel kapcsolatban választ átadott egy olyan személynek, aki arra nem volt jogosult. Az adatokat megszerző személy a többi közt egy olyan céget vezetett, mely adószakértőként vállalta a nyomozással érintett Kft-re nézve keletkezett, megismerhető adatok ellenőrzését. A cégvezető tehát meg nem ismerhető adatokhoz is hozzájutott.

Az adatokat megszerző gazdasági társaság a főnyomozóként dolgozó vádlottat 2019. január 1-től alkalmazni akarta, mint adójogászt. Az erről szóló megállapodást 2018 októberében alá is írták, az adatok jogellenes átadása ezután történt meg, tulajdonképpen a későbbi munkáltató javára, ezzel jogtalan előnyt biztosítva neki.

Az ügyészség a férfi ellen hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat, mely bűncselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni.