Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Holografikus kijelző segíti az autógyártást az Audi Hungariánál

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelenleg egy gyártósoron készülnek a vállalatnál az Audi Q3, Q3 Sportback, valamint a TT Coupé és Roadster modellek, de emellett elektromos hajtásláncú Audi Q3 PHEV és Q3 Sportback PHEV modelleket is gyártanak Győrben. Az Audi Hungraia folyamatosan törekszik arra, hogy támogassa a munkatársai hatékony, biztonságos és ergonomikus munkavégzését. Ezt számtalan innováció bevezetésével valósítja meg, mint például a járműgyárban található holografikus kijelző, vagy a vezető nélkül közlekedő szállítóeszközök, az úgynevezett FTS-ek, közölte a vállalat. 

Az Audi Hungaria az autógyártásban egyedülálló módon használ a gyártási folyamatok hatékonyabbá tételére holografikus kijelzőt. A berendezés a gyártósoron a plug-in hibrid modellek érkezésekor egy hologramvideót és egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg a munkatársaknak, hogy a START/STOP gomb megnyomásával adják rá, majd vegyék le a gyújtást. A figyelmeztető üzenetre azért van szükség, mert a járművek üzemanyaggal történő feltöltésére a gyújtásváltást követően technikai okokból csak egy rövid idő áll rendelkezésre. Az eszköz munkabiztonsági szempontból is ideális, az üzemanyag gyúlékonysága miatt ugyanis a gyártósoron elhelyezett berendezésektől csak bizonyos távolságra lehetséges árammal működő technikai eszközt elhelyezni, viszont a holografikus kijelző távolról is jól látható. A berendezés további előnye, hogy nem szükséges folyamatosan működtetni: akkor jelenik meg a hologram, amikor a sorban következő plug-in hibrid modell az adott munkaállomásra érkezik. 

Bizonyos folyamatok automatizálása szintén segíti a járműgyári munkatársak biztonságos és ergonomikus munkavégzését. A járműszereldében a gyártási folyamatot a többi közt egy újonnan üzembe helyezett vezető nélküli szállítóeszköz is támogatja, mely az előszekventált motorokat autonóm szállítja és készíti elő a munkatársaknak. Ezek az önműködő berendezések akár 1500 kilogramm tömeget is képesek megemelni és szállítani. Az új, innovatív FTS-ek különlegessége, hogy nem mágneses úton haladnak, hanem lézernavigációs technológiát alkalmaznak a tájékozódáshoz. Az automatizáció jegyében a járműgyárban a jövőben több állomáson támogatják hasonló FTS berendezések a logisztikai és közvetve a gyártási folyamatokat, írja közleményében az Audi Hungaria.