Homokból akkumulátor, hogy erre miért nem gondoltunk?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A finn Kankaanpää városában alakítottak ki a Polar Night Energy közreműködésével egy energia tárolására alkalmas erőművet.

Több fajta energia létezik

A legtöbbet használt energiák közül, talán a villamosenergia, ami eszünkbe jut, annak a tárolására gondolnánk elsősorban, a hőenergiára már kevésbé.

Mi lenne, ha a hőt tudnánk elraktározni és amikor kell a fűtési szezonban elővennénk, ügye jól hangzik?

Egy finn kutatócsoport egy olyan fejlesztést hozott nyilvánosságra, amit a világ első homokakkumulátorának neveznek. Ez az erőmű, mintegy 100 tonna ipari homokkal van feltöltve (olcsóbb mint, a rendes akkuk működéséhez használt nikkel, vagy lítium), amit feltöltenek a nap- vagy szélerőművek által megtermelt olcsó hővel.

A homok közel 500 Celsius-fokos hőmérsékleten tudja tárolni a hőt

Finnország a gáz nagy részét Oroszországból szerzi be, így az ukrajnai háború miatt akadozó ellátás a zöld energia kérdését helyezte a középpontba.

A legkézenfekvőbb válasz ezekre a problémákra a nagyméretű akkumulátorok, amelyek képesek tárolni és kiegyenlíteni az energiaigényt, ahogy a hálózat zöldebbé válik.

A készüléket a Vatajankoski erőműbe telepítették, amely a terület távfűtési rendszerét üzemelteti.

Az olcsó villamos energia ellenállásos melegítéssel 500 C-ra melegíti fel a homokot (ugyanaz az eljárás, amely az elektromos tüzeket is működésbe hozza).

Ez forró levegőt termel, amelyet egy hőcserélő segítségével keringetnek a homokban.

Egy vödör homokot használtak az akkumulátor kísérleti üzemében

A homok nagyon hatékony hőtároló közeg, és hosszú idő alatt is keveset veszít belőle. A fejlesztők azt mondják, hogy készülékük több hónapig képes 500 C-on tartani a homokot.

Így amikor az energiaárak magasabbak, az akkumulátor kiüríti a forró levegőt, amely felmelegíti a vizet a távfűtési rendszerhez, amelyet aztán az otthonok, irodák és még a helyi uszoda körül is szivattyúznak.

A fejlesztők szerint ez megoldhatja az egész éves ellátás problémáját, amely a zöld energia egyik fő problémája.