Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November 3-án debütál a magyar mozikban az a dokumentumfilm, amely a legendás olasz zeneszerző, Ennio Morricone életútját mutatja be és, amely a legendás olasz filmrendező, Giuseppe Tornatore alkotása.

Az Oscar-, Grammy- és kétszeres Golden Globe-díjas olasz zeneszerző életútján kíséri végig a nézőket a 156 perces dokumentumfilm: a Sergio Leone-filmektől az Oscar-életműdíjon át az Aljas nyolcas című Tarantino-alkotásig, amelyért Morricone megkapta az Oscar-díjat.

„Huszonöt évig dolgoztam Ennioval – mondja Tornatore. – Szinte az összes filmemet vele készítettem, nem is beszélve a dokumentumfilmekről, a reklámokról és azokról a projektekről, amelyeket végül mégsem sikerült megvalósítani. Ennyi idő alatt a barátságunk egyre erősebb és erősebb lett. Szóval filmről filmre, ahogy egyre mélyült a tudásom a karakteréről, mint férfi és mint művész, mindig azon töprengtem, vajon milyen dokumentumfilmet készíthetnék róla. És ma az álmom valóra vált.”

Tarantino egyébként az Aljas nyolcasban dolgozott először zeneszerzővel, Morricone pedig a filmzenéhez felhasznált néhány korábban nem hallott dallamot azokból, amit még John Carpenter 1982-es A dolog című sci-fi horrorfilmjéhez írt.

A Velencei Filmfesztiválon bemutatott dokumentumfilm Tornatorénak a Maestroval készült hosszú interjúján, valamint olyan művészek és rendezők, mint Bertolucci, Montaldo, Bellocchio, Argento, Taviani, Verdone, Barry Levinson, Roland Joffè, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, Bruce Springsteen vallomásain keresztül mesél Morricone-ról.

A film betekintést nyújt a világkörüli turnék kulisszák mögé is.