Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású megmérettetését. Ezúttal hegedűsöknek.  A hatéves ciklusokban megvalósuló Bartók Világverseny 2023-ban új fejezetéhez ér: miután a tavalyi zeneszerzés-fordulóval lezárult az első ciklus, idén a 2017-es induláshoz hasonlóan megint a hegedűsöket várja a Zeneakadémia.

A jelentkezés hamarosan startol

A szeptember 2. és 10. között zajló megmérettetésre február 20-tól jelentkezhetsz, ha 30 év alatti tehetséges muzsikus vagy. Jelentkezni a verseny internetes portálján lehet. A beküldött videók alapján az intézmény rangos oktatóiból álló előzsűri juttat tovább az élő fordulókba legfeljebb harminc pályázót. Az elődöntők, a középdöntők, a döntő és a díjkiosztó gálakoncert   nyitottak a közönség számára, és online is követhető lesz majd. 

A tehetség kifizetődő

Persze nem csupán anyagilag, de az sem elhanyagolható. Sőt sokaknak jelent motivációt, hiszen újabb fejlődési szakaszt jelenthet az életükben.

Az első díj 22 ezer euróval jár, a második 14 ezerrel, a harmadik pedig nyolcezerrel, emellett különdíjakat is kioszthat a zsűri.

Például fellépési lehetőségekről dönthet. 

A kötelező repertoárban a hangsúly Bartók legfontosabb hegedűre írt darabjain van, de a versenyzőknek be kell mutatniuk tudásukat mások mellett Bach, Paganini, Ravel, Saint-Saëns, Schubert, Mozart, Beethoven, Prokofjev, Brahms, Debussy, Lutoslawski és Stravinsky alkotásainak megszólaltatásával is. 

Ezeken felül választandó még a tavalyi zeneszerzés-forduló első és második helyezettje közül egy: a szerb Veljko Nenadić kompozíciója, az Impromptu és Perpetuum Mobile, illetve Thomas Kornél alkotása, a Fun-tasto: Reflexió és Életöröm. A döntőben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Kovács János vezényletével a továbbjutóknak elő kell adniuk Bartók 1. és 2., Mendelssohn e-moll, Brahms D-dúr és Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye közül egyet.

Ha számodra ez elképzelhető, no és társaddal, a hegedűvel meg is valósítható, akkor figyelj a határidőre!