Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden korábbinál kisebb lehet a hazai málnatermés idén, egy-két év múlva pedig lehet, hogy csak import- és a kiskertekben termesztett gyümölcshöz juthatunk hozzá – számolt be a Világgazdaság.

A málna a közkedvelt gyümölcsök közé tartozik. A 2000-es évekig hazánk évekig jelentős málnatermesztő országnak számított. A régió több piacát is a hazai termés alkotta.

Korábban rengeteg helyen találkozhattunk vele, elérhető áron, de ma már csak alig találni olyan helyet, ahol kapni lehet egy meréknyit az apró gyümölcsből. Pedig de jó is volt, – akinek volt – a nagymama kertében csemegézni az édes szemeket.

A klimatikus változások is kedvezőtlenül befolyásolták a termeléstaz elmúlt évek során. Az oka az, hogy drasztikusan lecsökkent termőterület és szinte teljesen megsemmisült termés. Súlyos kilogrammonkénti árak lettek és már nincs „Szedd magad!” akció sem. 

A KSH adataiból kiderült, hogy a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ben: a friss málna behozatala (döntően Spanyolországból) 11 százalékkal 346 tonnára csökkent, a kivitele alig haladta meg az 1 tonnát (+38 százalék). Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 13 százalékkal 155,7 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest – írja az AKI.

A málna külkereskedelmi egyenlege évek óta negatív. Ennek oka a hazai kereslet csökkenése és a hazai málnatermesztés majdnem teljes megszűnése.