Kezdőlap KÉK HÍREK

Időseknek okozott kárt egy csaló

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A férfi egy 67 éves özvegyasszonynak 1.912.996 forint kárt okozott, egy leszázalékolt, 49 éves férfitól pedig ellopta a mobiltelefonját.

Az ügyészség vádat emelt a férfivel szemben, aki a Győri Járási Ügyészség vádirata szerint 2019. év elején szabadult a legutolsó büntetéséből. 2021 márciusától semmilyen jövedelemmel nem rendelkezett. 2020 őszén Győrben véletlenül találkozott korábbi ismerősével, egy 67 éves özvegyasszonnyal, akit arra kért, vegyen neki egy mobiltelefont, mert az a munkavállalásához szükséges. A készülék megvételét követően, másnap azzal hívta fel a férfi, hogy ellopták a telefont, ezért újabb két készüléket kért. Az idős asszony ezt a kérését is teljesítette. De a férfi decemberben albérleti díjra, téli gumikra, temetésre, újabb albérleti díjra, majd közjegyzői díjra, ismét albérletre, tanfolyamra és élelemre kért kölcsön a nőtől. Azt ígérte, hogy az összegeket vissza fogja fizetni. Arra hivatkozott, hogy 10.000 eurót vár egyik ismerősétől. Ezt követően újabb kölcsönösszegeket vett fel az idős nénitől taxira, albérletre, élelmiszerre, PCR tesztre, rezsire, tankolásra, utazásokra, ügyvédi díjra, igazolvány készítésre, pénztárgépre, rendőrségre, valamint használta a sértett által korábban vásárolt telefon előfizetésket. A sértettnek ezáltal összesen 1.912.996 forint kárt okozott.

A férfi mindemellett 2021 januárjában egy leszázalékolt, 49 éves ismerősétől kölcsönkérte a telefonját, hogy használja azt, majd a hívást követően csak az üres telefontokot adta vissza tulajdonosának. A 70.000 forint értékű mobiltelefont eltulajdonította és napokig használta. 

Az ügyészség a többszörös és különös visszaesőnek számító férfit minősített csalással és sikkasztással vádolja. A büntetési tétel közel hét év szabadságvesztés. Az ügyészség mértékes indítványa a vádiratban a beismerés esetére – egyebek mellett – három év hat hónap fegyházbüntetés és 1.982.996 forint vagyonelkobzás. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni