Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Így előzhetjük meg a nagyobb bajt Karácsonykor!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

     

Az adventi és karácsonyi időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, pedig kis odafigyeléssel megelőzhető a tragédia – hívja fel a figyelmet a Katasztófavédelem.

Ebben az időszakban fő veszélyforrásnak számít az adventi koszorú. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk, amelynek gyertyái alatt van egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából fújjuk el a gyertyákat, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A koszorút mindig olyan helyre tegyük, ahol nincsenek éghető anyagok a közelben, hiszen a tűz könnyen átterjedhet a függönyre, asztalterítőre és a berendezési tárgyakra.

A másik veszélyforrás ebben az időszakban maga a karácsonyfa. A fűtött lakásban nagyon hamar kiszárad, ezért könnyen kigyulladhat. Éppen ezért ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót a fára. A karácsonyfát továbbá ne tegyük a fűtőtest közelébe sem, a legjobb, ha 1 méteren belül nincs semmi.

ÍgyAz égősorokat és fényfüzéreket megbízható forrásból szerezzük be, fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk. Ha a vezeték megtört, eldeformálódott cseréljük le, mert tűzveszélyes. 

Az ünnepi készülődés közben egyszerre több főzőlapon és a sütőben is párhuzamosan készülnek az ételek. Ha véletlenül megfeledkeznénk valamelyikről, semmiképpen ne öntsünk rá vizet. Az égő olajra vagy zsírra öntött víz gőzzé alakul és kirobbantja az égő zsiradékot az edényből, ami meggyújt mindent maga körül és súlyos égési sérüléseket is okoz. Víz helyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet. 

Mire kell odafigyelni?

  • Az éghető anyagú adventi koszorút, gyertyákat mindig helyezzük nem éghető anyagú (fém, üveg) alátétre!
  • A gyertyák, mécsesek (nem éghető) tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún!
  • A koszorút ne használjuk az ablakban a függöny, továbbá egyéb éghető anyag, textília közelében!
  • Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyük huzatos helyre, ne mozgassuk!
  • Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságban!
  • Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt!
  • Soha ne hagyjuk őrizet-, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!