Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ma van Szenteste napja!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

December 24-e, szenteste napja, a karácsonyt megelőző este karácsony vigíliája. Régen fő jellemzője a várakozás volt: a böjtös, egyszerű vacsora után meghitt családi együttlétben teljesedett be az adventi várakozás. Ezért karácsony böjtjének is nevezték e napot, melyhez számos népszokás és hiedelem tartozott. Ezek egyrészt a téli napfordulóhoz, illetve az évkezdethez, másrészt magához a karácsonyhoz kapcsolódtak. A szenteste fénypontja az éjféli mise volt.

A karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a keresztény vallás szerint a húsvét ünnepe után a legjelentősebb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk.

Nem csak a vallásos emberek számára fontos ez az időszak, hiszen az egész világ a szeretet ünnepeként éli meg. A karácsony globálisan a legjelentősebb, a legszélesebb körben megült ünnep. A kereszténység számára Jézus születésének emléknapja, ám szinte minden embernek a békesség, a család és a szeretet ünnepét jelenti.

A karácsony a IV. században lett hivatalos ünnep.  A családok ilyenkor együtt vannak, az ajándékozás, és a következő napokban a vendégjárás és vendégvárás ma is szokás.