Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Így kell használni a 83-as főút lámpás csomópontjait

A 83-as főút átépítésével együtt megújult a győri Malom úti és Új Élet úti csomópont is. Mindkét helyszínen turbó körforgalom épült, kijelölt gyalogos és kerékpáros átvezetésekkel együtt.

A főutat keresztező, körforgalom előtti átvezetéseken a védtelen közlekedők, jelentős számban kiskorú gyermekek átkelésének biztonsága érdekében egyedi megoldásként jelzőlámpás forgalomszabályozás is épült. A Magyar Közút szakemberei felhívják mindenki figyelmét, hogy a jelzőlámpák ezeken a konkrét helyszíneken kizárólag a kijelölt gyalogos és kerékpáros átvezetésen történő elsőbbséget szabályozzák, nem a körforgalomba való behajtás lehetőségét.

A jelzőlámpát követően a körforgalmakba történő belépésnél továbbra is a körforgalmú csomópontokra vonatkozó KRESZ szabályok az érvényesek, azaz a körforgalomban haladó járműnek elsőbbsége van a belépő járművekkel szemben. Erre az általános szabályra a csomópont előtt ’Elsőbbségadás kötelező’ tábla is figyelmezteti a közlekedőket.

A Magyar Közút fejlesztésével így a közlekedés védtelenebb résztvevői, a gyalogosok és kerékpárosok is biztonságosabban közlekedhetnek. A társaság arra kér minden közlekedőt, hogy az új csomópontokban figyelmesen, a KRESZ szabályok és a kihelyezett jelzések betartásával közlekedjenek.