Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így kezelik a válságot a szomszédban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megduplázza a szlovén kormány, a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat, hogy azok ellensúlyozni tudják a megugró rezsikiadásokat. 

A gazdasági minisztérium államtitkára bejelentette: 40 millió euróról 86 millió euróra emelik a támogatások összegét, és a vállalatok energiaköltségeik 50 százalékát fedezhetik belőle a korábban meghatározott 30 százalék helyett. Dejan Zidan hozzátette: a támogatási programba bevonják a mezőgazdasági és halászati ágazatot, valamint azokat az intézményeket, egyesületeket, amelyek gazdasági tevékenységet folytatnak, ugyanakkor a teljes pénzügyi szektort kizárták a kedvezményezettek köréből.

A Szlovén Vállalkozási Alapot 6 millió euróval tőkésíti fel a kormány, hogy kölcsönöket biztosítson a likviditási nehézségekkel küzdő szlovén vállalatoknak, ha szükség lenne rá.

A parlament augusztus végén fogadta el azt a jogszabályt, amely gyorssegélyt biztosít a magas gáz- és áramár által sújtotta vállalkozásoknak, egy másikkal együtt, amely 41 millió euró értékben a veszélyeztetett csoportoknak nyújt támogatást.

Előbbi módosítására adott most be javaslatot a ljubljanai kormány.