Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így lehet elszámolni a napelemes áramot

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megjelent az a kormányrendelet, amely meghatározza, hogy milyen feltételekkel és meddig lehet éves elszámolást alkalmazni a háztartási napelemrendszereknél a hálózatba táplált és onnan vásárolt áramra. 

A kabinet azt rögzíti, hogy a háztartási méretű kiserőmű (napelemes rendszer) üzemeltetőjével a villamosenergia-kereskedő cég éves szaldó elszámolást alkalmaz a kiserőmű üzembe helyezésének időpontját követő tizedik év végéig.

A szabályt a 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1-ig (bővítés esetén legkésőbb 2026. január 1-ig) üzembe helyezett napelemes rendszerekre alkalmazzák, írja a Bank360.hu. Összefoglalójukban kitérnek arra is, ha az üzembehelyezéstől számított 10 éves üzemidő 2023. december 31. napjáig letelik, akkor az elszámolási időszak utolsó napját követő naptól 2023. december 31-ig szaldó elszámolást alkalmaz a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energiára az áramkereskedő cég. Azoknál a háztartási napelemes rendszereknél, amelyeknél 2023. szeptember 7-én nem éves szaldó elszámolást alkalmaz az áramkereskedő, az elszámolásra a felek megállapodása irányadó.

A közlemény szerint a szabályok egybecsengenek a kormány korábbi közléseivel, amivel lényegében visszavonta az energiaügyi miniszternek azt az augusztus végi bejelentését, hogy 2024-től megszűnik az éves elszámolás lehetősége minden napelemes számára. Ez azért lett volna nagyon hátrányos számukra, mert a nem éves elszámolás esetén sokkal rosszabb a napelemes rendszerek megtérülése: a nyári időszakban megtermelt és rendszerbe táplált áramot ugyanis nem lehet a téli időszakban levonni az akkor vásárolt mennyiségből. Azaz az olcsón átadott áramot drágán kapja vissza a napelemes rendszert működtető lakossági felhasználó, fogalmaz a Bank360.hu

Az éves elszámolás lehetősége ezzel együtt csak a szeptember 7-ig benyújtott igények alapján megvalósult napelemrendszerekre és -bővítésekre alkalmazható, és minden esetben csak 10 ilyen kedvezményes évet kapnak a háztartások.

A legutóbbi kormányinfón elhangzott az is, hogy 2024. januártól az ország területének nagy részén feloldják az új napelemes rendszerek betáplálási stopját, amelyet a tavaly október 31. után megtett lakossági igénybejelentésekre érvényes. Az ország 7-8 százalékán továbbra sem lehet majd rácsatlakozni a villamosenergia-rendszerre új napelemes kiserőművekkel. A bruttó elszámolásban alkalmazandó átvételi árról pedig azt közölték, hogy a háztartási méretű kiserőművektől a paksi atomerőmű áramárán veszik majd a villamos energiát, de konkrét számot egyelőre nem mondtak.

Forrás: Bank360.hu
Fotó: Pixabay