Egy kis figyelmetlenségből hamar komoly baj is lehet a konyhában. A Katasztrófavédelem közleménye szerint pár napja Mosonmagyaróváron okozott kisebb riadalmat egy tűzhelyen felejtett fazék. Szerencsére akkor nem történt komolyabb baj a füst képződésen kívül, így a tűzoltóknak elég volt átszellőztetni az épületet.
A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egyébként évente átlagosan 260 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat Győr-Moson-Sopron vármegyében. Ezek a tüzek a legtöbb esetrben a konyhában keletkeznek, éppen ezért érdemes pár fonotos tanácsot megfogadni annak érdekében, hogy elkerüljük a tragédiát.
- Amennyiben az étel vagy zsiradék meggyullad a legfontosabb, hogy NE próbáljuk meg vízzel eloltani, mert a magas hőmérséklet miatt a víz gőzzé alakul és az égő olaj vagy zsír robbanásszerűen kivetődik az edényből, amely súlyos égési sérüléseket okozhat amellett, hogy lángba boríthatja az egész konyhát.
- A kisebb, kezdeti tüzek oltására hasznos lehet tűzoltó készüléket tartani az otthonunkban, amelyet érdemes könnyen elérhető helyen tartani.
- Amennyiben nincs kéznél tűzoltó készülék a legegyszerűbb módja az égő zsiradék vagy étel eloltásának az, ha az edényt egy fedővel letakarjuk, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután kapcsoljuk le a tűzhelyt.
- Egy körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még biztonságosabbá tehető az otthonunk. Ezek az érzékelők már a tűz nagyon korai stádiumában hangos jelzéssel figyelmeztetnek a veszélyre.