Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így segít spórolni a Google Térkép

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már Magyarországon is elérhető a népszerű szolgáltatás új funkciója, amely környezetbarát útvonalakat javasol – ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a felhasználóknak kevesebbet kelljen üzemanyagra költeni. 

Az új funkció szerdától érhető el csaknem 40 országban, köztük Magyarországon is. A Google közleménye szerint a környezetbarát útválasztás-funkció hatása szerte a világon érezhető: mióta az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban bevezették, mintegy félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, amely körülbelül olyan, mintha százezer autóval kevesebb róná az utakat.

Az alkalmazás a legideálisabb útvonal kiválasztásánál a motor típusát is figyelembe veszi; az üzemanyag-megtakarítás ugyanis a motor típusától függően is változhat. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban.

A technológia létrehozását az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma üzemanyag- és energiahatékonysági megállapításainak és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai tették lehetővé. Ezen adatok és a Google Térkép vezetési trendjei segítségével a Google gépi tanulási modelleket fejlesztett, amelyeket az adott régióban legnépszerűbb motortípusokra szabtak.

A közleményben kitértek arra is, hogy a fenntarthatóság jegyében a navigációs alkalmazás egyebek mellett jelzi az elektromos autók számára épített töltőállomásokat, illetve mostantól a korábbinál jóval több kerékpáros útvonalra vonatkozó információval szolgál majd a felhasználóknak. Emellett a világ több mint 500 városában jelzi a közeli kerékpár- és robogómegosztó pontokat is.