Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rémálmok nagyon sokfélék lehetnek. Álmodhatunk zuhanásról, arról, hogy meztelenül kell kiállnunk a nyilvánosság elé, kiesnek a fogaink, vagy éppen megcsal a párunk. Számos tényező befolyásolja a rémálmokat.

Ha például egész éjjel egy hátborzongató krimisorozatot, vagy horrorfilmet néztél, nem csoda, hogy közvetlenül utána rémálom gyötör. Ha viszont rendszeressé válik az, hogy álmaidban egy horrorfilm szereplőjévé válasz, érdemes szakemberhez fordulni, mert akár alvászavar is lehet a probléma hátterében.

A rémálmokat olyan dolgok is kiválthatják, amire talán nem is gondolnánk. Az alkohol, a cigaretta és a kék fény is lehetnek a szörnyű álmok okozói. Rossz hatással vannak az agy azon képességére, mely segít elérni a nyugodt, pihentető alvást.

A képernyő előtt töltött túl sok idő is megzavarhatja az alvást elősegítő hormonokat. Jobb, ha elalvás előtt távol tartjuk magunkat telefonunktól, laptopunktól és a TV-től. Már csak azért is, mert a rajtuk keresztül minket érő ingermennyiség szintén nincs túl jó hatással a pihentető alvásra.