Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így változik a tarifa a vonatközlekedésben júliustól

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elfogadják az országbérleteket az InterCity vonatokon is, de azért van néhány feltétel. 

Megszűnnek az IC-pótjegyek. Helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával immár az országbérletek is felhasználhatók lesznek. 

A MÁV-Start tájékoztatása szerint az IC-helyjegy elővételben egységesen 650 forint, az utazás napján megváltva pedig 990 forint lesz. Július elsejét követően a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára. Ettől az időponttól lesz lehetőség arra, hogy országbérlettel is utazhassunk az ilyen vonatokon, illetve kocsikban.

Fontos azonban, hogy a vármegyebérlet továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium osztályon pedig a két új díjtermék egyike sem lesz felhasználható az utazáshoz. Ugyanakkor július elsejétől változik a prémium osztályra szóló helyjegyek ára is: egységesen 1990 Ft-ot kell fizetni értük.

Módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása is. Július 1-jétől 10 kilométer távolságig 400 forint, 10,1-15 kilométer között 450 forint, 15,1-20 kilométer között 500 forint, 20,1-25 kilométer között 550 forint, 25,1-30 kilométer között 600 forint lesz a teljes árú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV járatain egyaránt.
 
A kedvezményt tartalmazó menetjegyek ára a fentiekkel arányosan változik, míg a bérletek és a 30 kilométernél nagyobb távolságra szóló menetjegyek jelenlegi ára továbbra is megmarad. Ha valaki automatából vesz jegyet, július elsejétől nem kap kedvezményt, és az eddigi 10 helyett 5 százalékkal kell kevesebbet fizetnie annak, aki valamelyik digitális felületen keresztül váltja meg menetjegyét. 

Újdonság, hogy július 1-jétől a vármegye- és országbérleteket Zalaegerszegen már a Volánbusz által üzemeltetett városi buszjáratokon is elfogadják. Ezzel a zalai megyeszékhely lesz az első település az országban, ahol megvalósul a teljes tarifaközösség.

Fotó: Pixabay