Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így gondolkodnak a pályakezdő fiatalok a munkahelyválasztásról

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő magyar fiatalok számára, akiknek a nettó bérigénye jelenleg átlagosan 379.000 forint: ez 17 százalékkal magasabb a tavalyinál. 

Az egyik magyarországi állásportál hatodik alkalommal végezte el "A Nagy Pályakezdő Kutatását", amelybe a 16-28 éves korosztályból háromezer embert vontak be. A felmérésben olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályakezdők a munkahely választásánál, mekkora a nettó fizetési igényük, és milyen munkáltatókat találnak vonzónak.

A megkérdezettek számára a munkahelyválasztás szempontjainál a versenyképes fizetést a teljesítmény elismerése és a jó csapatban való munkavégzés követte. A pályakezdők azt is szem előtt tartják, ha biztosított számukra a fejlődési és karrierlehetőség, valamint, ha egy munkáltató megbízható és stabil, írja a közlemény.

A kutatásban arra is rámutattak, hogy 20 százalékos szakadék van a férfi (423.800 forint) és a női (351 800 forint) fizetési igények között. Ez az arány nem változott az előző évhez képest. A fővárosi és vidéki válaszadók nettó fizetési igénye között nem tapasztaltak jelentős különbséget: előbbiek átlagos bérigénye 381.000 forint, míg utóbbiaké 374 000 forint volt.

A szakterületi bontásból az derült ki, hogy a legmagasabb átlagos fizetési igényeket a mérnöki (440.000 forint), az IT/technológiai (430.000 forint) és az államtudományi (383.000 forint) területen fogalmazzák meg a válaszadók. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei az agrár- (335.000 forint) és a bölcsészettudományi (329.000 forint) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.
 
A munkáltatói típusok vizsgálatánál megállapították, hogy a pályakezdők 71 százaléka szívesen dolgozna nemzetközi nagyvállalatnál, 55 százalékuk kis- vagy középvállalatnál, 52 százalékuk pedig hazai nagyvállalatnál. Az állami szektorban a fiataloknak csupán a 15 százaléka gondolkodott. A Zyntern.com kiderítette azt is, hogy a nemzetközi nagyvállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok 47 százaléka tervez a következő 5 évben külföldön munkát vállalni.

A közlemény szerint arról is megkérdezték a pályakezdő fiatalokat, hogy mely munkaadókat tartják a legvonzóbbaknak. Ezt a rangsort a Robert Bosch Kft. nyerte, második helyen a Magyar Telekom Nyrt., harmadikon az OTP Bank Nyrt. végzett.

Fotó: Pixabay