Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Oscar gálát minden évben hatalmas várakozások előzik meg és már az esemény előtt hónapokkal elkezdődnek a találgatások, hogy vajon melyik filmek lehetnek a befutók, kik lehetnek az esélyesek a legjobb rendező és színész-színésznő címre.

Ez pedig az idei évben sincs másképp és négy szűk hónappal a 2022-es los angelesi Oscar gála előtt már javában sejteni lehet, hogy melyik filmek a legesélyesebbek. További érdekesség, hogy az olyan ismertebb sportfogadási oldalak is, mint például az Unibet, vagy éppen a Bet365 alternatív opció is lehet a gála követésére, mivel ezek az oldalak is követik és közvetítik az eseményt.

2022-ben a 94-ik Oscar gála választéka egészen sokszínű és jónéhány filmet már most megtekinthetnek a filmkedvelők, akár a mozikban, akár otthon. Ennek az az oka, hogy bizonyos film jelöltek a Netflixen, az HBO-n, vagy éppen az Apple TV-n is elérhetőek.

Kezdjük a listát azonban egy olyan címmel, amire még várni kell néhány hetet, viszont a sztori, valamint az előzetesek alapján a legnagyobb esélyes. Ez a film pedig nem más, mint a Belfast. A Belfast az 1960-as évekbe, Észak-Írországba repíti vissza a nézőket. Abba az időszakba, amit folyamatos vallási zavargások is jellemeznek. A film középpontjában pedig egy helyi munkásosztálybeli család kerül. Pontosabban egy kisfiú, Buddy (Jude Hill) aki roppant fiatal kora ellenére egészen komoly komoly etikai és szociális kihívásokkal kerül szembe. A film már összesen 13 díjat nyert és további 73 címre jelölték. Az előzetes várakozásoknak, újságírói kritikáknak köszönönhetően pedig magasan a legesélyesebb címnek tartják a legjobb film kategóriában. A magyar mozikban pedig február 22-en debütál.

A következő a sorban az eddig egészen háttérbe szoruló, viszont a premier után egyből hatalmas sikert arató West Side Story újbóli feldolgozása Steven Spielberg rendezésében. A film nemrég startolt a magyar mozikban és világszerte is egyre nagyobb nézettséget ér el, egyre nagyobb sikert arat. Annyira, hogy az eddig toronymagasan győztesnek tartott Belfast mellett most már a West Side Story legalább ugyanakkora visszhangot kap. A főszerepet játszó Rachel Zegler alakítása pedig a legnagyobb esélyesek közé emelik őt a legjobb női főszereplő díjra.

A West Side Story sikerét eddig leginkább pedig a Netflix Original film és egyben az egyik újfent nagy esélyes a The Power of The Dog, vagy magyar fordításban a A Kutya Karmai Között sínylette meg leginkább. A film a Netflix megjelenése előtt hasonlóképpen több díjat is nyert, valamint több nemzetközi jelölést is kapott, viszont a film nem szerepelt eddig annyira jól, de még így is az élenjáró filmek közé sorolható. A főszerepet játszó Benedict Cumberbatch viszont továbbra is a legesélyesebb a legjobb férfi színész díjra. A Kutya Karmai Között pedig december elsejétől a magyar Netflixen, magyar nyelven is elérhető, így otthon, kényelmesen is megnézhető. A film összességében kissé a western területén mozog, viszont a négy fő karakter személyisége és szellemisége, valamint a filmet végig kísérő zenei aláfestés mindenképp megerősíti, hogy miért is tartható számon a 2022-es Oscar egyik legnagyobb várományosaként.

További érdekesség még a ebből a filmből, hogy a rendező, Jane Campion a legjobb rendezői díj egyik legesélyesebb várományosa is.

A westernek világából igazán éles váltás, de a Dűne is az egyik leginkább várt film 2021-ben. A sci-fi már talán évtizedek óta készült, hiszen több rendező is megpróbálta a projektet megvalósítani, de ez idáig minden próbálkozás kudarcba fulladt. Idén viszont Denis Villeneuve megvalósította a projektet és megérte a hosszas várakozás, mert a Dűne egy igazi sci-fi filmet hozott a rajongóknak. A filmnek magyar vonatkozásai is vannak, hiszen a beltéri jeleneteket Budapesten és környékén forgatták. A sivatagi jelentekhez viszont már Jordániába utazott a stáb. A Dűne nemcsak a forgatási helyszínek kiválasztásában volt precíz, de egy teljesen új világ megvalósításában is. Egészen új kameraképeket láthattunk, ahol a színek kifejezetten fontos szerepet játszottak. A túlexponált fehéres ég, a sivatag színe, valamint a belső terek sötétsége igazi kontrasztot hozott a filmvilágba.

A külső tényezők mellett a szereplői gárda is kifejezetten jóra sikerült. A főszereplő a meglehetősen fiatal, de nagyon profi Timothée Chalamet, aki mellett olyan nagy nevek is megjelentek, mint Zendaya, Jason Momoa, valamint Oscar Isaac. A Dűne egy kicsit a háttérben figyeli az eseményeket, jelen pillanatban az 5-6-ik legesélyesebb potenciális győztes a legjobb film címre. A Dűne Magyarországon, ha már nem is a mozikban, de az HBO felületén minden előfizető számára elérhető.

Utolsóként egyelőre egy újabb olyan film maradt, amire még úgyszintén várni kell egy rövid időt. A Rémálmok Sikátora ugyanis február harmadikán fog megjelenni a magyar mozikban. A film Guillermo del Toro rendezésében készült, ami további garancia arra, hogy miért is helyezkedik el ez a film a Belfast, a West Side Story, valamint a Kutya Karmai Között a negyedik helyen a legjobb film cím várományosaként. Főszereplőkben sincs hiány, mivel a női főszerepet Cate Blanchett, a férfi főszerepet pedig Bradley Cooper játsza, de felbukan a filmben Willem Dafoe, valamint Rooney Mara is.

2021 legjobb filmjei, valamint az Oscarra nevezett legjobb filmek sora azonban nem ér véget ennyivel. Több különböző nemzetközi magazin is foglalkozik a témával, amelyek közül a Vogue például további filmeket is megnevez, amik, ha nem is a legnagyobb favoritok, de történetük, vagy az egyes színészi alakítások miatt mindenképp az idei év legjobb filmjei közé tartoznak. Ilyen például a Will Smith alakításában készült sikerfilm a Richard Király, vagy éppen az Apple TV-n is elérhető CODA.

(x)