Indul az osztrák adóvisszatérítési szezon! 

osztrák munka

Idén is érdemes élni az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalóknak az osztrák adóvisszatérítési igénnyel. 100 ezrek múlhatnak egy jó adóbevalláson a kint dolgozóknak.Van egy rossz és van több jó hírünk is!

Persze, hogy a rosszal kezdjük!

Ha kint dolgoztál 2019-ben Ausztriában akkor tavalyi munkád után is vont le adót Ausztriában az adóhivatal azaz a FINANZAMT.

A jó hírünk, hogy idén is visszakaphatod azt a részét ennek az összegnek, amelyiket nem jogosan vonták le előzetesen! Ehhez mindösszesen annyit kell tenni, hogy a kinti hatóságokat informálni kell egy osztrák adóbevallás elkészítésével azokról a személyes háttérinformációkról, amiket ők nem tudhatnak maguktól az év közben, ellenben adócsökkentő tételként lehetne rájuk hivatkozni amikor eljön a bevallások leadásának az ideje.

Ilyen visszatéríthető költségek lehetnek például az utazási költségek akár különböző formákban is, ( ingázás / hazajárás ) vagy akár a magadnak vásárólt munkaruha is ebbe a kategóriába tartozik kint.

Beszámolók szerint a visszaigényelhető összeg egy átlag fizikai munkavállalónál lehet akár 500 eurótól 1800 euróig attól függően, hogy milyen a személyes háttere a kint dolgozónak. Vannak gyermekei? Házasságban él és kettős háztartást vezet? Szokott időközönként hazajárni hozzájuk látogatóba? Esetleg minden nap ingázik a munkahelyére a saját autójával? Ha ezen kérdések közül egy-kettőre is igen a válasza, akkor nagyobb valószínűséggel ígényelhet vissza pénzt mint hogy befizetnie kelljen a beadást követően.

Nagyon nagy lehet a különbség egy-egy apró személyes háttér kapcsán felmerűlő eltérésből, figyelmeztetik a szakértők mindazokat akik ugyanabban a pozícióban dolgoznak, ugyanannál a cégnél és azt gondolják, hogy ugyanannyi fog járni mindkettőjüknek! Ez nagy valószínűséggel nem lesz így igaz!

Szóval az aktuális jó hírünk, hogy az idő eljött és hamarosan indul az adóvisszaigénylési szezon Ausztriában.

A NAV itthon több éve február közepétől elkezdi befogadni és kiadni az E9 igényeket, amivel lehet majd igazolni a kinti hatóságoknak az itthoni adózási hátterét a családnak. Ez a nyomtatvány elengedhetetlen egy sikeres adóvisszaigénylés vagy más néven adóbevallás befogadásához a kinti hatóságoknál, figyelmeztetnek a Visszatérítők szakértői.

Sok olyan részlet van az osztrák adóvisszatérítési ügyekben, ami miatt érdemes szakértő segítségét igénybe venni mindenkinek, aki nem biztos 100 százalékban abban, hogy el tudja készíteni a beadványt és sikerrel tud kezelni egy esetleges hiánypótlást!

A pokolhoz vezető út is mindig ki van kövezve szól a mondás.

Több ovasónk is beszámolt arról,  hogy “segítettek neki a cégnél és viszonylag könnyedén kitöltötték a formanyomtatványt Mancikával” majd később jött a hidegzuhany, amikor a kinti hatóságok kértek egy hiánypótlást és egy-két igazoló dokumentum beküldésére szólították fel a csapat több tagját is, amiben már persze nem igazán volt Mancika jártas…”

Amennyiben szeretne kicsit mélyebben belelátni az ausztriai adóvisszaigénylés részleteibe és érteni, hogy mi a Familienbonus Plus és a többi adóvisszatérítési lehetőség, akkor olvassa el szakértőink írását arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók az osztrák adóbevallásról 2020-ban! ITT 

 

A cikk készítésében a Visszatérítők csapata az OSZTRÁK- NÉMET ügyek szakértője segítette portálunkat.

 

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó