Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mellette a szabadban töltik idejüket. Közeledik az Európai Madármegfigyelő Napok program.  

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban.  Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. 

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A megfigyelés mellett, verseny

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A megfigyelési adatokat 2017 óta egy online felületen várják. A felület okostelefonon is tökéletesen működik, akár terepen is kitölthető, körülbelül egy percet vesz igénybe.  

Az e-mailben, vagy a régi táblázatos formában vagy telefonon küldött adatokat nem tudják fogadni!


Külsősként is várnak

Akkor is részt vehetsz a madármegfigyelésben, ha nem szeretnél szervezett túrához csatlakozni. Számláld meg kerted madarait, vagy figyeld őket a közeli parkban. 

A programhelyszínek listáját megtalálod a Magyar Madártani Egyesület oldalán.