Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vezetett túrák során mindent és még annál is többet megtudhatunk a fülemülékről: amilyen jelentéktelen a külseje, annál csodálatosabb a hangja. 

Áprilisban tér vissza hazánkba a fülemüle, ilyenkor izzítják be a hímek hangszálaikat, hogy ezzel csalogassák magukhoz párjukat. Erre a vokális násztáncra hív a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportja: szakértőikkel együtt hallgathatjuk meg a fülemülék trilláját.

A fülemülék hangja nagy lenyomatot hagyott a magyar irodalomban is: számos irodalmi alkotásban, például Arany János, Petőfi Sándor, Tompa Mihály, Vörösmarty Mihály vagy Weöres Sándor műveiben is találkozhatunk a kis testű madárral, igaz sokszor másik nevén, csalogányként említve.

Nemcsak a hangja lenyűgöző, hanem az a fajta szimbolika, ami hozzá kapcsolódik: csak szabadon trillázik, fogságban elpusztul. A legzeneibben éneklő énekesmadár, a dal királyának is nevezik, az udvarló hímek hangja májusi éjszakákon zeng. Gégéje négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel. A tojó nem énekel.

A Magyar Madártani Egyesület a Fülemülék éjszakája program első állomását Pannonhalmára szervezte, az arborétum területére hívták a természetkedvelőket. A programot egy fiatal egyesületi tag, Vig Bálint vezette, az interaktív túra során igyekezett a lehető legtöbb tudnivalót átadni a fülemülékről. 

A vezetett túra igazán feltöltő, mind testileg, mind mentálisan: a laza séta során elménket tudjuk pallérozni. Az alábbi érdekességeket tudtuk meg a túrán, figyelmesen olvasson, hátha egyszer ez lesz egy szellemi vetélkedő főnyereményéhez kapcsolódó utolsó kérdés!

  • A Fülemülék éjszakája program apropóját az adja, hogy áprilisban térnek vissza a madarak Afrikából. Először a hímek, pár nappal később pedig a tojók: a hímek trillájukkal csábítják a legjobb fészekrakó helyhez a tojókat. 
  • Erdők talajára, bokros területekre készíti csésze alakú fészkét. Míg a fészket a tojó építi, addig a hím csak énekel. 
  • Egyszerre 4-5 tojást rak, tojásaik színe kávébarna, olajzöld, teljes felületén pettyes. Amennyire beleolvad környezetébe a felnőtt egyed, legalább annyira rejtőzkődőek tojásaik is.
  • Fészekalja 4–6 tojásból áll, melyen 13–14 napig ül a fülemüle.

Hol és mikor lesz még Fülemülék éjszakája program?

  • Győrszentiván, április 26. 
  • Kónyi horgásztó, május 3. 18:00