Operatív Törzs – Inkább többször mossunk kezet, mint eggyel kevesebbszer

Koronavírus

Szombatra elérte a 678-at a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte sajtótájékoztatóján az Operatív Törzs.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hat krónikus beteg hunyt el, a legfiatalabb közülük 54 éves volt. Müller Cecília hozzátette, jó hír viszont, hogy 58-an már meggyógyultak. 19.424-re emelkedett a laborvizsgálatok száma, ezeket a WHO által ajánlott módszerrel végzik. Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, az első megbetegedéseket éppen egy hónapja regisztrálták két iráni diáknál, a koronavírus ezután öltött járványos méreteket. Müller Cecília szerint az eddigi intézkedések világviszonylatban is megfelelő időben történtek, sikerült megelőzni a robbanásszerű terjedést, hiszen naponta átlagosan 60 új fertőzöttet regisztrálnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jó idő beköszöntével is ügyeljünk a korlátozások betartására, de próbáljunk egyedül és nem csoportosan kimozdulni, betartva az egymás közti 1,5 méteres távolságot. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, továbbra is kiemelten kell ügyelni a személyes higiénére, inkább többször mossunk kezet, mint eggyel kevesebbszer. Hozzátette, az idősotthonokban és a szociális intézményekben továbbra is érvényben marad a kijárási tilalom, illetve a felvételi zárlat. Ezek betartatása a fenntartó kötelessége, amit szigorúan ellenőrizni fognak. Ha pedig mégis felüti a fejét a megbetegedés, akkor az érintetteket azonnal el kell különíteni, amit az intézmény orvosának azonnal jelentenie kell a tiszti főorvosnak.

Lakatos Tibor az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetője arról beszélt, hogy a határátkelőknél nincs fennakadás, egyedül a Románia felé utazóknak kell várakozniuk. A román hatóság ugyanis összevár 30-40 gépkocsit, amelyet egyszerre enged be az országba, a bent ülőkkel külön eljárásban foglalkoznak. Hozzátette, a hazatérők esetében nincs várakozási idő, házi karantént 12 ezer esetben kellett elrendelni. Lakatos Tibor elmondta, szombaton hat repülőgép hozott orvostechnikai és védőeszközöket, az utánpótlás pedig a világ legnagyobb teherszállító repülőgépével érkezik. Pénteken 50 kórház kapott a védőfelszerelésekből, amelyekből a rendőrségnek is jutott.

Szerkesztő, riporter