Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Intenzívebb influenzaszezonra számíthatunk idén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hűvösebb és csapadékosabb őszi időben növekszik a fertőzések száma, mivel ilyenkor nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben a fiatalok. A hazai influenzaszezon általában október végén és november elején kezdődik, de már most sokan keresik fel a háziorvosokat különböző vírusok által okozott, influenzaszerű tünetekkel.

Az elmúlt időszakban a maszkviselésnek és a korlátozásoknak köszönhetően enyhébb volt a járvány, de a szakemberek szerint idén intenzívebben fog visszatérni.

A betegség lappangási ideje általában 1-7 nap. Azonban fontos tudni, hogy a gyermekek szervezete hosszabb ideig üríti az influenzavírust, így akár 10 napon túl is fertőzhetnek, és még a betegség tüneteinek megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust. Érdemes fokozottan figyelni a tünetekre melyek a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Néha pedig gyomor- és bélrendszeri panaszok is lehetnek. A betegség leggyakoribb szövődménye a kisebbeknél a heveny középfülgyulladás.

Az influenzavírus terjesztésében a gyermekek és serdülők kiemelt szerepet játszanak Dr. Havasi Katalin szerint. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a veszélyeztetett csoportokba az öt éven aluli gyermekek, valamint kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők, a várandós nők és a 65 éven felüliek tartoznak.

Az orvosok szerint a betegség elleni védekezés legjobb módja a védőoltás, amit a szezon előtt legalább két héttel korábban érdemes beadatni.