Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy ménfőcsanaki testvérpár ajánlotta fel azt a mintegy százéves szódagépet, amely a győri Széchenyi téri sörházban talált otthonra. A ma is működőképes relikviát teljesen felújították, ezzel emléket állítva Jedlik Ányosnak és a szódakészítés győri történetének. 

Kunertné Varga Veronika és testvére, Varga Katalin örökölte meg a csanakhegyi régi vendéglő területét. A dédapjuk, Unger János által vezetett üzlet az 1920-as években a helyi társasági élet központja volt. Kiszolgálására szikvízüzem épült, amely aztán a környező településeket is ellátta szódával. Innen való az a különleges, úgynevezett „transzmissziós hajtású korona fekvőhengeres szódagép”, amelyet az örökösök felajánlottak a Széchenyi István Egyetemnek és a Szent Mór Bencés Perjelségnek. A muzeális értékű berendezés a két fél közös vállalkozása által működtetett győri Apátúr Sörházba került.

Sokan meg akarták venni a szódagépet

– A szódagépet többen meg akarták vásárolni tőlünk, ám a testvéremmel azt szerettük volna, hogy az olyan helyre kerüljön, ahol megmarad az utókornak. Édesapám bencés diák volt, innen a kötődés a Szent Mór Bencés Perjelség irányába. A gép számunkra pénzben nem kifejezhető eszmei értékkel bír, ezért volt fontos, hogy jó kezekbe kerüljön – fogalmazott Kunertné Varga Veronika.

Jedlik találta fel a szódagépet

– Jedlik Ányos szerzetes a bencés gimnáziumban kezdte pályafutását, és utolsó éveit is itt töltötte. Végigélte a 19. századot, amihez tanításával, találmányaival, szellemiségével maga is sokat hozzátett, többek között a szóda ipari gyártását lehetővé tevő felfedezésével. Ezért is vagyunk hálásak, hogy a felajánlók ránk gondoltak, és egy ilyen értékes adománnyal gazdagítottak bennünket – mondta el Sárai-Szabó Kelemen perjel.

A százéves szódagép köré kisebb kiállítást is berendeztek, ahol korabeli szódásüvegek is helyet kaptak. A falon függő táblákon nemcsak a szódagép és az adományozás története, de a Jedlik Ányos szódagyártással kapcsolatos találmányáról szóló leírás is olvasható.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Fotó: Kunertné Varga Veronika és Varga Katalin felajánlók (a felvételen balról a második és harmadik) az egyetem képviselőivel, Sárai-Szabó Kelemen perjellel, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselővel és Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezetőjével (Fotót készítette: Dudás Máté)
.