Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Május 8-án, szerdán a történelem érettségivel folytatódott a vizsgák sora a középiskolákban. A Kazinczy Ferenc Gimnáziumban középszinten megközelítőleg 120 diák, emelt szinten pedig körülbelül 40 diák adott számot tudásáról.

Milyenek voltak idén a feladatok?

A gimnázium igazgatója, Németh Tibor elmondta, a középszintű feladatsor hasonló az előző évekéhez, módszereiben, stílusában nem történt változás. Emelt szintű dolgozatokat a Kazinczy iskolában is írtak a tanulók öt teremben. A történelem és földrajz szakos intézményvezető szerint emelt szinten rendben voltak a feladatok, természetesen a jó eredményhez szakismeret és munka is kell.

Diákvélemény – középszinten

A Kazinczys diákok pozitívan vélekedtek a középszintű feladatsorról, azt mondták, körülbelül olyan volt a töri érettségi, amilyenre számítottak. Tanáraik bíznak benne, hogy a javított dolgozatok is ezt tükrözik majd.

Mi a helyzet a magyarral és a matekkal?

Az idei érettségi időszak egyik legnagyobb kihívását a magyar érettségi feladatsorban eszközölt változtatását jelentették. Az idén bevezetett műveltségi teszt nem jelent megoldhatatlan feladatot, de mint azt a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója is kiemelte, az eddigi gyakorlat orientált kérdéssornak sokkal több értelme volt, hiszen például az érvelés technikájának elsajátítása mindenki számára fontos. Ezzel szemben nem életbevágó vagy nem ennyire hasznos tudni, hogy ki Szeredás Emerenc, kinek, melyik művében szerepel. Ezek a kérdések a dolgozat pontjainak 20 százalékát adják, így akár egy osztályzatnyit is ronthattak az érettségizők, ha nem tudták a válaszokat. Németh Tibor szerint az ő tanulóik körében nem okozott égbekiáltóan nagy problémát, a diákok többsége jól vette az akadályt. A szövegértési feladatnál is történt változás, nyelvtani ismeretekre vonatkozó kérdéseket is meg kellet válaszolniuk a fiataloknak. 

A matematika feladatsor közép- és emelt szinten is megoldható volt a Kazinczys érettségizők és tanáraik szerint, eredményes írásbeliket várnak.

Június 3-án tekinthetik meg az érettségizők a kijavított dolgozataikat, másnap 16 óráig pedig jelezhetik észrevételeiket a javítással kapcsolatban.