Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Jégkármentesítő rendszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer.

Számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak – ezt Nagy István agrárminiszter jelentette ki az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban. A 2014-2020 közötti időszakban a Vidékfejlesztési Programban, az Agrárminisztérium támogatásával és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinációjában épült ki az Országos jégkármérséklő rendszer.

A tárcavezető kifejtette, a rendszer éves szinten több tízmilliárd forint kárt előz meg az agráriumban.  A szakemberek nem pusztán a mezőgazdasági értékeket, hanem a lakossági vagy ipari létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is óvják.

Nagy István arról is beszélt, hogy minden egyes forint, amelyet a rendszerre fordítanak, 33 forint termelési értéket véd meg. Ez hatalmas eredmény a gazdasági károk és esetleges tragédiák megelőzésében és mérséklésében.

Hangsúlyozta, nagy tragédia lehet a gazdálodóknak, a vállalkozásoknak és a mezőgazdasági vállalatoknak is a jégkár. Sokszor több évnyi kitartó munka és vele együtt a bevétel megy veszendőbe. Ezért a XXI. századi magyar mezőgazdaság egyik nélkülözhetetlen eleme a jégkármérséklő rendszer.

(forrás, fotó: Agrárminisztérium Sajtóiroda )