Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Gazdaság

Jelentős segítség jöhet a tatabányai társasházak fűtéskorszerűsítésében

A társasházak fűtéskorszerűsítésének állami forrására március 16-ától lehet pályázni. Schmidt Csaba fideszes önkormányzati képviselő a T-Szol Zrt. épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón azt is bejelentette: kezdeményezi, hogy a város további 20 százalékkal támogassa a beruházást elvégzőket.

A T-Szol Zrt. előtt tartott sajtótájékoztatót Schmidt Csaba önkormányzati képviselő. Elmondta: a tatabányai társasházak fűtési rendszerének nagy része felújításra szorul. A 23 ezer ingatlan több mint felében még nem végezték el a mérhetőség és szabályozhatóság kiépítését, emiatt jelentős energia megy kárba.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot ír ki a társasházak fűtéskorszerűsítésének támogatására. Az állami forrásra március 16-tól lehet beadni a dokumentumokat, és 50 százalékos támogatást biztosít. Ez lakásonként legfeljebb 400 ezer forintot jelent. A program részeként a szabályozhatóság és a mérhetőség kiépítése mellett lehetőség van az elöregedett rendszerek cseréjére is.

– Tatabánya már több mint tíz éve támogatja a társasházak fűtési rendszereinek korszerűsítését, ezért azt javaslom, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, a város adjon kiegészítő támogatást – hangsúlyozta Schmidt Csaba. – A város a társasházaknak ugyancsak pályázati formában biztosítson az állami mellé további 20 százalék támogatást lakásonként. Ez újabb maximum 160 ezer forintot jelentene.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy milyen forrásból biztosítaná az ehhez szükséges összeget a képviselő.
– A T-Szol Zrt. kezelésében van egy önkormányzati cég, a Távfűtési Rendszert Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft., amelynek számláján rendelkezésre áll 32 millió forint, ez a távfűtött lakások energetikai korszerűsítésére használható. Emellett kérem polgármester asszonyt, azonnal intézkedjen, hogy a nonprofit kft.-nek legyen ügyvezetője. Fél éve nincs kinevezett ember a cég élén, ami a társaság felszámolásához vezethet, valamint veszélyezteti a társaságban lévő több mint 30 milliós önkormányzati vagyont. A döntések mihamarabbi megszületése érdekében előterjesztést nyújtok be a polgármesterhez – tette hozzá Schmidt Csaba.

Forrás: T-Szol