Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Jogerősen elítélték a szülőket, akik pokollá tették gyermekük életét

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség sikeresen indítványozta a nevelőapa büntetésének a helybenhagyását, az anya büntetésének a súlyosítását abban az ügyben, amelyben a szülők éveken keresztül pokollá tették a lányuk életét.

 

A jogerős ítélet szerint a férfi és a nő 2013. évben kötöttek házasságot, melyből egy közös gyermekük is született. Együtt nevelték a nő korábbi kapcsolatából 2003 októberében született lányát is. A nevelőapa 2014. évtől kezdődően – tehát amikor a gyermek még nem töltötte be a tizenkettedik életévét – szinte napi rendszerességgel szexuális cselekményt végzett vele. Előfordult, hogy a sértett alvó állapotát használta ki, de 2016. évtől kezdődően már erőszakot alkalmazott a lány ellenállásának leküzdése érdekében.

Annak ellenére, hogy a nevelőapa megparancsolta a kislánynak, hogy senkinek ne beszéljen a vele történtekről, a gyermek számos alkalommal elmondta azt az édesanyjának, aki azonban nem hitt neki, s amikor a lánya segítséget kért tőle, még testi fenyítésben is részesítette. Az anya ezen túlmenően testileg és lelkileg is elhanyagolta a lányát, nem gondoskodott arról, hogy iskolába járjon, érdektelenséget mutatott sorsával, problémáival kapcsolatban.

A szülők magatartása következtében a kislány érzelmi, erkölcsi fejlődése sérült.

A Tatabányai Törvényszék a nevelőapát folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 11 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, az anyát kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. A férfit végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülne kapcsolatba.

Az ítéletet az ügyész a férfi vonatkozásában tudomásul vette, míg a nő esetében súlyosításért fellebbezett. A vádlottak és védőik felmentés érdekében fellebbeztek.

A Győri Ítélőtábla a 2023. november 29-én kihirdetett ítéletében egyetértett a fellebbviteli főügyészség álláspontjával. A szülők bűnösök, a nevelőapa büntetése kellően szigorú. Az anya büntetését súlyosította, pártfogó felügyeletét rendelte el, a próbaidő tartamát 5 évre felemelte.