Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Jön az ősz legbalatonibb gasztrofesztiválja

A Balaton egész évben tartogat olyan izgalmakat, amikért érdemes a tó partján kikötni. Itt lesz  hamarosan a Fügefeszt, ami – nevéből adódóan is – a zamatos fügét emelte a középpont, de ez a rendezvény sokkal többről szól.

Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését, bevonva olyan hazai vendéglátóhelyeket, amelyek hasonló értékeket képviselnek. Ha hiszik, ha nem, de

ez lesz az első, valóban a Balaton partján megszervezett gasztrofesztivál október 12-13-án, Badacsonyban!

„Egy igazi régi álmom valósul meg idén ősszel! Amióta az eszemet tudom, a család szigligeti Kikötő étterme volt mindig az origó, és elképzeltem, milyen lenne egy vízparti helyszínen bemutatni a régió legjobbjait, összefoglalni azt, amit én ma minőségi gasztronómiának nevezek. A vendéglátásban töltött sok év rengeteg barátot és szakmai kapcsolatot hozott, így könnyű volt összerakni azt a csapatot, amely a kezdettől velem együtt hitt a Fügefeszt ötletében. A gasztronómia mellett a kultúra, a zene és az edukáció is szerepet kap a hétvégén: minden érzékszervet megmozgató eseményre készülünk!” – mondja Vincze Péter szervező.

Gasztronómia

A kétnapos esemény a minőségi vendéglátást kereső vendégeken túl megszólítja a szakmát is, így lehetőséget biztosít a séfeknek, tulajdonosoknak a kötetlen beszélgetésekre.  A kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főzőműsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével, mint fő alapanyaggal. Magyarország és a Balaton vezető és irányadó vendéglátóegységei, borászatai jelezték érkezésüket:

Villa Kabala – Szigliget (Zöld csillag Michelin) IKON – Debrecen (Michelin ajánlás), Bistro Sparhelt – Balatonfüred (BIB Gourmand Michelin), Gusto 13 – Veszprém, Hableány – Badacsony, Osztriga Sommelier – Budapest, Palkonyha – Palkonya, Kisbolt Desszertműhely – Szigliget, KicsiZsó BBQ by Horváth Zsolt – Budapest, EPL Bisztró – Eplény, Creative Kitchen by John’s Pub – Keszthely, Rolling Chef – Veszprém, Szakállas Medve – Budapest, Szabi a Pék, Panificio il Basilico – Szentendre, DESSZEReTlek by Streit Kriszti – Balatonalmádi, Laposa Birtok – Badacsony, Fata Pince – Badacsony, Borbély Pince – Badacsony, VáliBor – Badacsony, Dobosi Pincészet – Szentantalfa, Martinus Birtok – Tagyon, Egly Pince- Sümeg, Pállfy Pince – Köveskál, Jakab Badacsony, Mérce Prosecco/Champagne/Cocktail Bar – Szigliget

Kulturális és művészet élmények

A rendezvény fő vonala a jazz és a könnyűzene. A fesztivál csúcskoncertje mellett helyi jazz és könnyűzenei zenekarokat kértek fel, hogy színesítsék a rendezvény zenei kínálatát – élőben.

Zenei fellépők: Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra, Vagabond, P.A.R.T. DJ set

Jótékonyság

A badacsonytomaji óvoda és bölcsőde, valami az általános iskola részére gyűjtenek az élőnövényvásár megszervezésével. 

A fesztivál számokban

  • 2 nap
  • 15.500 négyzetméter közvetlen vízparti terület
  • 30 kiállító a magyar gasztronómiai élet meghatározó szereplői közül
  • 5.000 látogató
  • 3 fellépő
  • 5 Michelin érintett vendéglátó egység
  • Mészáros Ádám, 2 Michelin csillagos magyar chef (Bistro Sparhelt)
  • 7 magyarországi régió főszereplői