Kormányinfó – Jövő kedden nyújtja be a kormány a Parlamentnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot

Az eddigi koronavíravírus járvány elleni védekezésről elmondhatjuk, hogy Európa egyik legjobb védekezése volt – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: ez főként annak köszönhető, hogy a kormány időben hozott döntésiet a lakosság megfelelően betartotta. Azt kérte: továbbra is mindenki maradjon fegyelmezett, immár a védekezés második szakaszában is.

Jövő kedden nyújtja be a kormány a Parlamentnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló javaslatot – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter hozzátette: arra is javaslatot tesznek, hogy milyen szabályokat tartsanak fenn, ami túlnyúlhat a veszélyhelyzeten. Ilyen például az Operatív Törzs kompetenciájának a fenntartása, vagy a védekezéshez szükséges egészségügyi készletek folyamatos szinten tartása.

Jelenleg 173 ezren keresnek állást itthon – hangzott el a Kormányinfón. A közfoglalkoztatotti keretet éppen ezért 100 ezerrel megemelte a kormány, 3000 új állást pedig a honvédségnél is létrehoztak. Az állami bértámogatás kapcsán már 106 ezer emberre nyújtották be a támogatást a cégek.

A kormány felszámolja a tranzitzónákat, csak az ország határain kívül lehet menekültügyi kérelmeket benyújtani – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, hogy aki eddig őrizetben volt, az ott is marad. 280 ember menekültügyi szállásokra kerül. Mostantól kezdve csak külképviseleteken lehet benyújtani menekültügyi kérelmeket.

Egy járványhelyzetben másként kell meghozni a döntést, mint általában – ezért vonta vissza az egyszer használatos műanyagokról szóló törvényt, mondta Gulyás Gergely. A kormány elkötelezett azt egyszer használatos műanyagok visszavonása mellett – tette hozzá – de most a munkavédelem miatt garanciát kell adni ebben az ágazatban dolgozók számára is – tette hozzá a miniszter.

Idén lehetőleg ne szervezzenek ballagásokat, évzárókat az intézmények, ha mégis lesznek, akkor sokkal kisebb létszámban – mondta Szentkirályi Alexandra. A korményszóvivő arról is beszámolt: június 16-tól nemcsak napközis táborokat, hanem ottalvós táborokat is lehet szervezni.

Amíg a veszélyhelyzet fenn áll, a kormány indokoltnak tartja az ingyenes parkolás fenntartását. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: továbbra is az a cél, hogy a tömegközlekedési eszközökön ne alakuljon ki zsúfoltság, ennek az egyik eszköze, hogy ingyen lehet parkolni a városokban.

Augusztus 15-ig 500 fő feletti rendezvényeket nem lehet megtartani, de napirenden van, hogy az ennél kisebb létszámú eseményeket mikortól és milyen biztonsági intézkedések mellett lehessen megrendezni – hangzott el a Kormányinfón.

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.