Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Jubilál Miskolcon az Ásványfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 9-én és 10-én rendezik meg a negyvenedik Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált a Miskolci Egyetemen. A fesztivál megnyitása előtt, március 8-án számos előadóülés zajlik majd, melynek témája az őslények és ásványok közötti kapcsolat lesz. Az előadásokon a fókusz a tízéves Pannon-tenger Múzeum őslénytani és ásványtani gyűjteményén, valamint a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál negyven éves történetén lesz.

A program különlegességei közé tartozik az 2024-es év ásványának, a korundnak, illetve az év ősmaradványának, a gyapjas mamutnak a bemutatója. A rendezvényen külön kiállítás keretében megtekinthetőek lesznek az elmúlt negyven év ásványfesztiváljainak műsorfüzetei, alkalmi bélyegzői és emléktárgyai, továbbá az Őslények világa állandó tárlat segítségével betekintést nyerhetünk az ősállatok korszakába.

A résztvevők részt vehetnek a gyapjas mamut, a rézércek és források, valamint kőzetekről szóló előadásokon, valamint részt vehetnek az ásványok, kőzetek és drágakövek díjmentes határozásában is. A gyermekek is külön figyelemben részesülnek, számukra földtudományi játszóházat szerveznek a szervezők.

A látogatók információt szerezhetnek az amazonasi esőerdőről és a környék legfontosabb barlangjairól háromdimenziós vetítés formájában, valamint óránkénti vezetéseken vehetnek részt a Nyersanyagkutató Földtudományi Intézet ásványtani, kőzettani és őslénytani kiállításain. A rendezvényt a Miskolci Egyetem szervezi, társszervezői a Herman Ottó Múzeum és a Magyarhoni Földtani Társulat.