Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kávéimádók általában olyanok, mint Gombóc Artúr, hogy a legkülönfélébb kávékat imádják, és akár szélsőségek felé is nyitnak, csak kávé legyen benne! Vannak, akik egészen extrán szeretik. Kupi Khop egy egyedülálló kávéfajta, amelyet fejjel lefelé fordított pohárban, üvegtányéron szolgálnak fel, szívószálon keresztül kortyolgatva. Nyilvánvaló okokból indonéz fejjel lefelé fordított kávénak is nevezik.

Ha valaha is Aceh nyugati partján, Indonéziában találod magadat, mindenképpen próbáld ki a Kupi Khop kávét. Már önmagában az egyedi tálalási mód is megér egy próbát, hiszen ha nem is szereted a kávét, legalább megoszthatod az Instagramon vagy bármilyen más közösségi oldalon. A Kupi Khop durvára őrölt robusta kávéból áll, amelyet egy pohárban főznek meg, majd fejjel lefelé fordítják egy üveg csészealjra. Ezután egy műanyag szívószál segítségével fokozatosan kivonják a kávét az üvegből anélkül, hogy ellenőrizhetetlenül kifolyna.
A Kupi Khop sokkal több, mint egy marketingtrükk. Hivatalosan is a West Aceh Régió Szellemi Kulturális Örökségének (WBT) nyilvánították, és története évszázadokra vezethető vissza.
A kávét fejjel lefelé fordított pohárban tálalni nem igazán van értelme, de az acehi halászok, akik először találták ki ezt a szokatlan tálalási módot, nem véletlenül tettek ilyen faramuci dolgot. A kávézás horgászat közben nem volt a legegyszerűbb dolog akkoriban, amikor még nem találták fel a termoszt. A halásznak ott kellett hagynia a csészét, és ellenőriznie kellett a zsinórokat, vagy megpróbálnia behozni egy halat, ám ezalatt a kávé gyakran kihűlt. De ha letakarva tartotta a csészét, hosszabb ideig meleg maradt, és nem utolsósorban tiszta is a portól, rovaroktól és egyéb szennyeződésektől. Így történt, hogy a kávé fejre állt.