Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint 50 autót lefoglalt és bankszámlákat zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy gépjármű-kereskedő cégnél, amely megpróbálta eltitkolni a járművek eladásából befolyt bevételét.

Nyolc autó eladásának volt nyoma

Többnek nem az az Online Számla rendszerben, miközben valójában 56 járművet értékesített a kereskedő.

A társaság nem küldött adatot a számla- és nyugtatömbjeiben kitöltött bizonylatokról, ugyanakkor a vevők a vásárlás adatait a NAV rendszerébe szabályosan megküldték.

A hivatal munkatársai a cég áfabevallásait is megvizsgálták, amelyek ugyancsak nem feleltek meg a valóságnak. A bevallások egy része hiányzott, de olyan is kadt, amit nullás adattartalommal nyújtottak be. 

“A cég tulajdonosának és ügyvezetőjének szerepe a társaságban minden bizonnyal csak névleges volt, hiszen korábbi munkahelyei, képesítést nem igénylő feladatai alapján alkalmatlan lett volna a kereskedés irányítására”

– olvasható a NAV közleményében.

 A NAV a megállapított adóhiány, valamint az adóbírság megtérülésére, ideiglenes biztosítási intézkedésként a kereskedő telephelyén lefoglalt 53 gépjárművet, és bankszámlazárolásokra is sor került.

A lefoglalt autók becsült értéke 35 millió forint, ami várhatóan biztosítja a költségvetést megillető összeg megtérülését.

Mivel az autókereskedelem jelentős kockázatot hordoz a költségvetési bevételekre, a NAV a különféle adóelkerülő folyamatok felderítéséhez speciális kockázatelemzési és szűrési módszert alkalmaz. A hivatal ellenőrzési tervében évek óta kiemelt helyen szerepelnek a szektor vállalkozásai.

(fotó: illusztráció, pixabay)