Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dél-koreai tudósok a Samsung mérnökeivel közösen építettek meg egy olyan viselhető szerkezetet, amely nagy segítség lehet az idős emberek számára.

A Samsung a 2019-es Las Vegas-i CES technológiai show-n mutatott be három robotot, melyek közül az egyik, egy exoskeleton (külső vázként hordható szerkezet/robot) különösen ígéretesnek tűnt. Annak lényege, hogy megkönnyíti viselője mozgását, a projekten pedig azóta is dolgoznak a mérnökök, nemrégiben viszont néhány igen biztató eredményt közöltek.

Bár az EX1 még nem készült el, annyit már biztosan tudni, hogy a csípőre kell majd felerősíteni. Az eszközt kifejezetten az egyensúlyozás és a mozgás fokozására fejlesztették ki, az egyensúlyvesztésből eredő esések kockázata minimálisra csökkenthető általa – részletezik.
 

Wan-hee Lee, a kutatás vezetője szerint az EX1 segítségével hatékonyabban végezhetők olyan feladatok, mint a gyaloglás vagy a könnyű testedzés, ezáltal az eszköz a koruk és/vagy egészségi állapotuk miatt nehezen mozgók számára jelent majd nagy segítséget. Az eddigi kísérletek által pedig az mutatkozott meg:

Azoknál, akik egy hónapon át heti háromszor 50 percet viselték az eszközt, 12 százalékkal nőtt a lépéshossz, 21 százalékkal pedig hajlékonyabbak lettek korábbi állapotukhoz képest. A cikkben hozzáteszik, egyelőre kérdéses, az EX1-et mikor dobják piacra, de remélhetőleg a következő évtizedben már mindennapi dolognak számít majd ezen eszközök alkalmazása.