Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Kormányablakok ügyintézői tettek vizsgát

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdán a Vármegyei Kormányhivatal Dísztermében 32 kormányhivatali dolgozó vehette át kormányablak-ügyintézői képzés sikeres elvégzését igazoló oklevelét. A képzés egy belső továbbképzési program részeként valósul meg, amely felkészíti a kormányablakokban dolgozó kollégákat az ott alkalmazott szakigazgatási rendszerek használatára, valamint az oktatás alkalmával komplex ismereteket kapnak az állampolgárok által igénybe vehető ügyek eljárásáról, alkalmazandó folyamatokról. 

Az ünnepségen Széles Sándor főispán kiemelte, hogy jelenleg vármegyénkben 11 kormányablak üzemel és nyújt az állampolgárok részére egyre bővülő szolgáltatásokat. Az itt dolgozó kollégák folyamatosan magas színvonalon végzik munkájukat és segítségükkel olyan kapocs alakul ki az állam és az állampolgárok között, amely elengedhetetlen a jó állam működése szempontjából.

A rendezvényen dr. Domokos Péter, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság ügyfélbarát fejlesztések koordinációjáért felelős munkatársa beszédében leszögezte, „ha állam van, minden van.” Hatékony közigazgatás nélkül nincs szolgáltató állam, nincs versenyképes gazdaság, nincs fejlődés. Kiemelte, hogy a kormányhivatalok, járási hivatalok felépítése után a kormányablakok folyamatos fejlődésnek indultak 2011-től. Akkor 29 kormányablak üzemelt és összesen 29 ügykört fedtek le az ott elérhető feladatok. Mára összesen 314 kormányablak szolgálja az állampolgárokat, valamint fontos kiemelni a Győr-Moson-Sopron vármegyében is sikerrel üzemelő kormányablakbuszt.

Dr. Domokos Péter a számok terén elmondta, hogy a 451.827 fő lakosú vármegyében a tavalyi évben összesen 707.835 ügyintézésre került sor a kormányablakokban, mely megmutatja a terheltséget, az igényt és a folyamatos fejlődés szükségességét. A fejlődésért pedig a kormányzat tesz és tenni is fog. Az elmúlt évek változásait figyelembe véve a jelenleg lezárult kormányablak-ügyintézői képzés 2021-ben megújult alapokon, a szakmai igényeknek és hatékonyságnak megfelelően került újraindításra.

Országos szinten 514 fő végzett a most lezárult ütemben, 32 fő Győr-Moson-Sopron Vármegyében.