Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A három potyautas 11 napot élt túl a Nigériából a Kanári-szigetekre tartó hajó kormánylapátján megbújva.

 

A spanyol parti őrség mentette ki azt a három férfit, akik egy Nigériából a Kanári-szigetekre érkező tartályhajón vesztegeltek úgy, hogy a hajó kormánylapátján egyensúlyoztak (!), közvetlenül a víz felett.
A spanyol parti őrség hétfőn tett közzé egy fotót a potyautasokról a Twitteren, akik az Alithini II olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajó kormánylapátján csücsültek.
A máltai zászló alatt közlekedő tartályhajó hétfő délután kötött ki a Gran Canaria-i Las Palmasban, miután 11 napon át hajózott a nigériai Lagosból: miután megmentették a férfiakat, a kikötőbe szállították őket, majd kiszáradás és hipotermia miatt orvosi ellátásban részesítették őket.

Noha ez a történet happy enddel zárult, ez egyáltalán nem jellemző a három férfihoz hasonló potyautasokra: az Észak-Afrikából a Kanári-szigetekre történő életveszélyes utazások száma 2019 óta drámaian megnövekedett.
2020-ban például négy ember egy Lagosból érkező tankerhajó kormánylapátján bújt meg; ők 10 napot töltöttek kegyetlen körülmények között a vízen. Éves szinten azonban több ezer ember hal meg az ehhez hasonló életveszélyes utak során.