Kezdőlap GYŐR Győr - Kultúra

Kulturális Örökség Napjai Győrben

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében immár 36 éve minden szeptemberben lehetőségünk nyílik ingyenesen megtekinteni műemlékeket, emlékhelyeket. A cél az, hogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. -olvasható az Örökségnapok weboldalán.

Idén szeptember 16-án és 17-én Győr-Moson-Sopron vármegyében összesen 18, ebből Győrben 5 programon vehetnek részt az érdeklődők. Az egyik megtekinthető műemlék a Győri Egyházmegye főtemploma, a Nagyboldogasszony Székesegyház, mely több évig felújítás alatt állt. Az épület külső-belső renoválása után, az Egyházmegye közlése szerint, Dr. Veres András 2023. szeptember 13-án, délelőtt 10 órakor újraszenteli a Székesegyházat. A megyéspüspök a főpásztor köriratban hangsúlyozta, szeretettel vár mindenkit erre a jelentős liturgikus eseményre.

Műemlékeink, történeti épületeink velünk élnek, életünk szerves részei, színhelyei, emlékeink őrzői, identitásunk alkotóelemei. Fennmaradásuk érdekében azonban elengedhetetlen, hogy szeressük, gondozzuk, karbantartsuk, méltó módon használjuk őket és megfelelő tisztelettel, szakértelemmel nyúljunk hozzájuk. (oroksegnapok.gov.hu)

 

Kép: Győri Egyházmegye.