Lámpagyárat épít az Adrilux Kisbéren

Lámpagyárat épít az Adrilux Kisbéren
Lámpagyárat épít az Adrilux Kisbéren

Az Adrilux Hungary Kft. egy csillárokat, spotlámpákat és falikarokat összeszerelő üzem első csarnokát adta át pénteken Kisbéren, a 350 millió forintos beruházással épült létesítmény 70 embernek ad munkát – mondta a társaság tulajdonosa az MTI-nek.

Csiki-Szász András tájékoztatása szerint az üzemben kezdetben a társaság kínai gyárából érkezett alkatrészeket szerelik össze kész lámpákká és innen látják el az európai piacot. A gyár 1200 négyzetméteres területét 2018 végéig 7000 négyzetméterre növelik,a dolgozók létszámát 200-ra bővítik. A beruházás teljes összege eléri az 1,3 milliárd forintot.

 Az Adrilux magyar tulajdonú vállalkozás, a társaság 13 éve működtet egy 200 embert foglalkoztató lámpagyárat Kínában, valamit egy kereskedelmi vállalatot Hong Kong-ban, illetve egy vegyesvállalatot Lengyelországban.

 Csiki-Szász András elmondta, egy évtizeddel ezelőtt Kínában megérte összeszerelő üzemet létesíteni, mert alacsony volt a gyártási és a bérköltség. Az elmúlt 12 évben azonban a jüan 50 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, valamint a kínai munkabérek dollárban több mint tízszeresére emelkedtek.

Közölte: a kínai munkabérek már most is 5-10 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak. A termelés Magyarországra való hozatalában azonban főként az játszott szerepet, hogy a kínai politika arra törekszik, hogy a bérek tovább emelkedjenek az ázsiai országban – fejtette ki.

Az ügyvezető hozzátette, a munkaerő-igényes, nem automatizálható termelésben Magyarország fokozatosan versenyképessé válik. A kisbéri üzemben nagyrészt tartós munkanélkülieket alkalmaznak, betanított munkára.

A kínai gyárból a világ 45 országába exportálnak, az Adrilux magyar vállalatánál a nyilvánosan elérhető adatbázisok szerint 2016-ban az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 490 millió forintot.

Műsorvezető, riporter