Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Lassabban emelkednek a lakásárak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A KSH adatai szerint 6, 3 százalékra mérséklődött a használt lakások árának emelkedése a második negyedévre. Az első negyedévben ez még 8,9 százalékot mutatott. Az új lakásoké pedig 6,6 százalékról 3,3 százalékra lassult.

Az előző év azonos időszakához mért lakásár-emelkedés 23,7 százalékot ért el. A megfigyelések óta ilyen mértékű drágulásra ennyi idő alatt még nem volt példa, mely a növekvő inflációnak és a hitelezések egyre jobban romló feltételei miatt követeztek be.

A 2015-ös bázisidőszak óta több mint két és félszeresére drágultak a lakások mindkét részpiacon: a használt lakások indexe 251,4 százalék, az újaké 259,1 százalék volt az idei második negyedévben. Az új és a használt lakások összevont árindexe elérte a 252,8 százalékot.

Az első fél évben a lakások átlagos ára 47,8 millió forint volt. Ez 1,8 millióval több, mint az elmúlt évben. Az átlagos négyzetméterár 804 ezer forint, ami 85 ezerrel több, mint a 2021-es évben átlagosan.

Ugrásszerű drágulás Győrben, Debrecenben és Szegeden volt. Siófokon pedig az árak már utolérték a fővárosiakat is, amelyek fajlagos árának átlaga meghaladta az 1 millió forintot. Nyíregyházán azonban ez az ár még az 500 ezer forintot sem érte el a KSH szerinti adatok alapján.