Lassan itt az influenza szezon – Beoltassuk-e magunkat?

Indul az influenza szezon

Bár a meleg idő idén ősszel sokáig elhúzódott, lassan viszont fel kell készülnünk az influenza szezonra. A hideg, esős novemberi idő kedvez az influenzának. Minden évben visszatérő kérdés, hogy oltassuk e magunkat vagy ne. Cikkünkben összeszedtünk minden fontos információt. 

Magyarországon jelenleg még nem beszélhetünk influenza szezonról, a influenza figyelőszolgálat legutolsó adatai szerint október 21-27. között az országban 2 300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 14,1%-a 0-14 éves gyermek, 39,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 28,4%-a, 17,7%-a 60 éven felüliek közül került ki.

Győr-Moson-Sopron megyében a Nemzeti Népegészségügyi Központ becslése szerint 100 000 lakosból, mintegy 20 ember jelentkezett orvosnál a betegség tüneteivel.

A fertőzés lappangási ideje általában 2-3 nap, de néha megfigyelhető ennél rövidebb vagy hosszabb lappangási idő, 1-7 nap is. A felnőtt influenzás beteg a tünetek kezdetét követő 3-5 napig fertőzőképes, míg a gyermekeknél a fertőzőképesség akár 7 nap is lehet.

Oltassuk e magunkat?

A kérdés minden évben felmerül az emberekben, mi az a megoldás, ami a leginkább segít a megelőzésben vagy a betegség kiküszöbölésében.

A szakemberek szerint a legbiztosabb megoldást a védőoltás jelenti, melynek beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünket is megvédjük a megbetegedéstől. Fontos tudnivaló, hogy a védőoltást leginkább a szezon elején, október-november tájékán érdemes beadatni, de a szezon végéig, májusig bármikor kérhető.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy tévhit, az, hogy az influenza elleni oltóanyag higanyt tartalmaz. Az oltás következményeként a vakcinától nem alakulhat ki sem influenzafertőzés, sem megbetegedés.

Hazánkban, az elmúlt évekhez hasonlóan 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. A térintésmentes védőoltásra jogosultak listája az ANTSZ honlapján érhető el.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő