Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lecsó az egyik legjobban újra hasznosítható étel! Imádjuk, ahogy összeérnek az ízek, és annyiféleképp készíthetünk belőle egy új kreációt, amennyit csak akarunk!
Nézzünk meg néhányat!

Izraeli ihlet: remegős tojással
Merítsünk a Közel-Keletről. A shakshuka reggel-délben-este bomba ötlet, és bár más arányokban tartalmaz paradicsomot és paprikát, mint a magyar lecsó, miért is ne készíthetnénk mi is posírozott tojással? A tojásos lecsó pedig alap.

Lecsókrém
Egyszerűen csak turmixoljuk le, akár egészen krémesre. Hidegen is nagyon finom, és kenyérre kenve a zakuszkához hasonló élmény nyújt. Úgy az igazi, ha vegetáriánus, és az sem baj, ha cukkinivel vagy padlizsánnal készült, a hideg zöldségkrém így is finom lesz belőle.

Legyen a lecsó csak feltét
A lecsó hagyományosan egy paradicsom-paprika alapú egytálétel, ami mellé kenyeret eszünk. Fordítsuk meg a dolgot! A lecsó ne az egész tányér tartalmát tegye ki, hanem kerüljön zöldségraguként rizsre, tarhonyára, bulgurra, hajdinára és persze tésztára is. Hidegen kuszkusszal is jó páros. Vonjuk be a köretféléket lecsóval, és máris kész egy új egytálétel.

Húsfélék lecsós raguval
A lecsó ideális társai a húsok, elsősorban persze a soványabb fehér húsok, hiszen a szaftos lecsó és egy mélyebb ízű vörös hús együtt már egy kicsit sok a jóból. A csirkemell, karajszelet és a nyúlcomb is jól áll neki, ugyanígy a könnyed, fehér húsú halak.

Használjuk alapnak!
További remek opciók a lecsós csirkepörkölt vagy a zúzapörkölt; soványabb sertésrészekből a lecsós sertéspörkölt, egy igazán emberes verzió pedig a lecsós marhalábszárpörkölt.

Tuningold fel még!
Ha a maradék lecsót további zöldségekkel gazdagítjuk, tovább fog puhulni, hiszen további hőkezelésnek tesszük ki. Csináljuk hát okosan, és ne főzzük pépesre. Külön grillezzünk meg gombát, padlizsánt, cukkinit – amit csak el tudunk képzelni bele –, majd a végén forraljuk őket össze. A cél egy lecsó alapú zöldséges ragu.

Töltsünk tésztát lecsóval
Lecsós táska, lecsós pite. A vajas-kelttésztás borítás alkalmas arra, hogy a lecsó ne áztassa el a tésztaburkot. Érdemes kolbászos vagy virslis lecsóból készíteni, hogy ne csak a zöldséget tartalmazza, hanem haraphassunk is valamit a tésztabatyuban.

Leveles tésztában is: lecsós csiga
Ha készülhet pizzás csiga, miért ne tekeredhetne lecsóval is a csiga? A könnyed leveles tésztás csigák kívül ropogósak, és bár a lecsóhoz nem kifejezetten illik a sajt, reszelt trappista kerül rá.

Lecsós tökfőzelék – igen!
Egy kiváló páros. A gyalult főzőtök viszonylag semleges ízéhez és kellemesen harapható állagához szépen csatlakozik a puhára főtt lecsó. Igazi vegetáriánus mindennapi étel.

Két klasszikus lecsóval: paprikás krumpli és rakott krumpli
A paprikás krumplihoz egyértelműen illik a lecsó, egy kicsit lazít rajta, zöldségesebbé teszi. A rakott krumpliban már megosztó, hiszen egy tejfölös-tojásos alapú ételbe kerül. Egy próbát megér, jó szaftos lesz vele!