Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ennek megállapításához a kutatók az e-cigarettát használók orvosi adatait vizsgálták meg, valamint egy robottal is kísérletet végeztek.

A Respiratory Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ízesítetlenekhez képest a mentolos ízesítést tartalmazó folyadékkal használt e-cigaretták sokkal károsabbak, ugyanis sokkal több mérgező mikrorészecske keletkezik, ha valaki ilyen folyadékot tölt a készülékébe.

Ennek megállapításához a kutatók az e-cigarettát használók orvosi adatait is megvizsgálták, amelyek alapján arra jutottak, hogy a mentolos ízesítésű folyadékot használók levegővétele felszínesebb, illetve rosszabb a tüdőfunkciójuk a nem mentolos terméket szívókhoz képest.

Állításuk szerint mindez kortól, nemtől, rassztól, valamint a nikotin- vagy kannabisztermékek szívásától függetlenül igaz volt. Majd kiemelték, attól, hogy valamit biztonságosan fogyaszthatunk élelmiszerként, az nem egyenlő azzal, hogy biztonságosan be is lélegezhetjük.

„Sokan, különösen a fiatalok, tévesen feltételezik, hogy az elektromos cigarettázás biztonságos, de még a nikotinmentes keverékek is számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek potenciálisan károsíthatják a tüdőt”

– mondta Kambez H Benam, a tanulmány vezető szerzője.

A robottal végzett kísérlet is sokat segített
Továbbá egy robottal is kísérletet végeztek, amely pontosan utánozta a folyadékos cigaretták hőmérsékletét, páratartalmát, a beszívások mennyiségét és időtartamát, így képes volt szimulálni az egészséges és a beteg légzés mintázatát, egyben megbízhatóan megjósolja a tüdőtoxicitást.

A szakértők szerint a robotnak köszönhetően sokkal többet tudhatnak meg arról, hogy a folyadékok keverése, valamint az aromák hozzáadása hogyan befolyásolja az összetételt és az egészségügyi hatásokat – írta a Sky News.

Egyúttal sokkal hatékonyabb a hagyományos tesztelési módszerekhez képest, amelyek patkányok és egerek használatán vagy sejtek laboratóriumi tenyésztésén alapulnak, mivel a rágcsálók orrjáratainak anatómiája nagyon eltérő, a laboratóriumi tesztelés pedig hetekig vagy hónapokig eltarthat.

Az Infostart szerint Magyarországon 2020 óta nem lehet mentolos – vagy más ízesítésű – utántöltő folyadékot vásárolni elektromos cigarettához, de egy egyszerű internetes keresés számos olyan magyar nyelvű webshopot dob fel, amelyek különböző ízesítő folyadékokat, így mentolosat is forgalmaznak.